Papa optužio američke biskupe i kardinale za loše rukovođenje u pedofilskoj aferi

"PEDOFILSKI skandal, predstavlja veliku sramotu, a duboko nemoralno ponašanje svećenika nanijelo je ogromnu bol katoličkim zajednicama", kazao je  papa Benedikt XVI. govoreći pred 350 američkih biskupa i 11 kardinala u bazilici Nacionalnog hrama Bezgrešnog začeća u Washingtonu.

Naravno, riječ je o najvećem skandalu Rimokatoličke crkve u novom tisućljeću kad je nadbiskup Bostona 2002. godine priznao da je prikrivao svećenike koji su seksualno zlostavljali djecu.
 
Američki biskupi i kardinali oštro su kritizirani zbog lošeg vođenja Crkve u krizi oko pedofilije koja posljednjih šest godina snažno potresa Katoličku crkvu u SAD-u. Papa je istaknuo kako odgovaranje na pedofilsku aferu nije bilo nimalo jednostavno, ali je ujedno bilo i pogrešno rukovođeno.

Rekordan broj gostiju

No, Benedikt XVI.  cijelu je aferu stavio u širi kontekst, dodajući kako cjelokupna krivnja nije na strani Crkve. Naime, poglavar Rimokatoličke crkve osudio je američke medije koji promoviraju pornografiju i nasilje, dodajući kako djeca zaslužuju rasti uz zdravo razumijevanje seksualnosti. Djecu treba poštedjeti, smatra Papa, grubog manipuliranja sa seksualnosti.

Također, američki mediji javljaju i o prijemu Pape kod predsjednika Busha, a na dočeku u Bijeloj kući sudjelovao je rekordni broj gostiju. Održan je i sastanak "u četiri oka", a u zajedničkoj izjavi američkog predsjednika i poglavara Rimokatoličke crkve stoji kako dijele zabrinutost za kršćane u Iraku. Također dijele isto mišljenje o potrebi stvaranja palestinske države, a podržali su i slobodu i samostalnost Libanona.

I.Ć.
Foto: AFP

Pročitajte više