Papa u Rijeci govorio o obiteljskim vrijednostima

NA EUHARISTIJSKOM slavlju na riječkoj Delti, ispred više od 100 tisuća vjernika i hodočasnika, Papa Ivan Pavao II. danas je, na blagdan Duhova, govorio o obiteljskim vrijednostima, središnjoj temi hodočašća u Hrvatskoj.

Današnja obitelj traži povlaštenu pozornost i jasne mjere koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost, rekao je Papa. Mislim i na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti, dodao je, naglasivši da se "preko pomoći pružene obitelji, pridonosi rješavanju drugih velikih teškoća", kao što su skrb za bolesnike i starije osobe, kriminal i droge.

Kao jednu od najvažnijih obiteljskih uloga Papa je izdvojio "odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja djece", u kojoj, rekao je, uz roditelje, trebaju pomoći odgojni stručnjaci te ozbiljni i dobro pripravljeni vjeroučitelji.

Sveti Otac pozvao je okupljene da u vrijeme kada je ljudsko društvo "dramatično rascjepkano i nezadovoljno" ostanu "narod nade".

U anđeoskom pozdravu na kraju misnog slavlja Papa je hrvatskoj mladeži poručio da na njih gleda s "povjerenjem i pouzdanjem" i da ih poziva da budu "jutarnja straža, narod blaženstava", kako ih je nazvao na jednom od nedavnih Svjetskih dana mladeži.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u govoru dobrodošlice zamolio je Papu da ohrabri hrvatske obitelji, "koje prolaze kroz mnoga iskušenja gospodarske, moralne i kulturne naravi, kako bi u trećemu tisućljeću, potpomognute sustavnom brigom cijeloga društva, bile uspješne pronositeljice života i vjere u Isusa Krista".

Na riječkoj Delti Papu je dočekalo više od 100 tisuća hodočasnika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Poljske i Italije i zbor 400 crkvenih pjevača.

Uz visoke hrvatske državne dužnosnike, na misi su bili veleposlanici Rusije, Švicarske, Austrije, Japana, Bugarske, Irana, Češke, Španjolske, Norveške, Poljske, predstavnici UNHCR-a i OSCE-a, vojni izaslanici Češke, Poljske, Bugarske, otpravnici poslova Egipta i Makedonije.

Na susretu s hrvatskim biskupima Papi se, u njihovo ime, zahvalio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, istaknuvši da su "u sjećanju ljudi duboko utisnuti" njegovi prethodni posjeti 1994. i 1998.

U riječkom Bogoslovnom sjemeništu Papa je u privatnu audijenciju primio predsjednika Vlade Ivicu Račana koji je novinarima izjavio da je impresioniran tim susretom, Papinom duhovnom snagom i vitalnošću koju je pokazao u razgovoru.

Zahvalio je Papi na podršci koju je pružio Hrvatskoj u vrijeme borbe za neovisnost i u naporima da postane član Europske unije.

Papa je danas posjetio i Svetište Majke Božje Trsatske, gdje su ga, kao prvog poglavara Katoličke crkve koji je posjetio to najstarije hrvatsko marijansko svetište, pozdravila trsatska zvona i čuvari svetišta, franjevci. Tamo je blagoslovio temeljni kamen budućeg trsatskog pastoralnog centra i temeljni kamen budućeg Mediteranskog sela, čija se gradnja planira u sklopu kandidature Rijeke za domaćina Mediteranskih igara 2009.

U svoju privremenu rezidenciju, Bogoslovno sjemenište u Rijeci, Sveti Otac vratio se oko 20 sati. Na putu do sjemeništa nakratko se zaustavio pred Riječkom katedralom sv. Vida, gdje su ga pozdravili svećenici, redovnice i redovnici, a na samom ulazu u njegovom hrvatskom domu pjesmom su ga pozdravile časne sestre.

Papa je danas u Hrvatskoj prvi put izvan Vatikana obilježio blagdan Duhova, najveći katolički blagdan nakon Božića i Uskrsa.

Pročitajte više