Pariz očekuje objašnjenja Sharonovih izjava

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Michel Barnier je izjavio u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Tunisu da Pariz "još čeka objašnjenja o "neprihvatljivim" izjavama izraelskog premijera Ariela Sharona od nedjelje o francuskim židovima.

Sharon je u nedjelju pozvao židove u Francuskoj da "odmah" dođu u Izrael i rekao da su muslimani Francuske izvor "neobuzdanog antisemitizma", te je inzistirao da su francuski židovi ugroženiji nego oni u drugim zemljama.

Izraelski dužnosnici su zatim pokušali minimizirati težinu Sharonovih izjava. "Sharona su nepravilno protumačili", ocijenio je u ponedjeljak glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner. "On je zaključio da je mjesto francuskih, kao i židova cijelog svijeta u Izraelu", naglasio je glasnogovornik.

"Takve su izjave neprihvatljive jer zadiru u temeljna načela Francuske Republike", rekao je Barnier novinarima u Tunisu.

Francuska će razmotriti mogućnost posjeta Ariela Sharona Francuskoj kada Izrael preda "objašnjenja" o Sharonovom pozivu židovima Francuske da se hitno vrate u Izrael, neslužbeno se doznaje iz ureda francuskog predsjednika.

Pročitajte više