Parlament rRS vodit ce Hrvat ili Bošnjak, smijenjenima zabrana kandidiranja

DUŽNOST predsjednika parlamenta Republike Srpske obavljat će, prema poslovniku, jedan od dvojice potpredsjednika, nakon što je Visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio predsjednika Narodne skupštine RS Zorana Kalinića, doznaje se iz tajništva parlamenta RS u Banjoj Luci.

Riječ je o dvojici potpredsjednika, Tomislavu Tomljanoviću i Šefket Hafizoviću.

Visoki predstavnik uskratio je mandate i šestorici zastupnika u Parlamentu RS i njih će zamijeniti idući kandidati na zastupničkim listama njihovih stranaka, izjavio je predsjednik Izborne komisije Bosne i Hercegovine Vehid Šehić u četvrtak navečer u emisiji Alternativne televizije.

Šehić je za banjalučke Nezavisne novine od petka izjavio kako će Izborna komisija BiH prilikom analiziranja kandidatskih lista za predstojeće lokalne izbore provjeravati da li se na njima nalaze osobe prema kojima su izrečene sankcije Visokog predstavnika ili poduzete druge mjere koje sprječavaju kandidiranje. Prema njegovim riječima, tim će osobama biti uskraćena verifikacija kandidatura, a Izborna komisija BiH ostaviti će njihovim strankama rok od pet dana za koje razdoblje moraju dostaviti imena drugih kandidata.

(Hina) xspod ybr

Pročitajte više