Parlament Srbije izglasao deklaraciju o Srebrenici

NAKON više od tri mjeseca oštrih i suprotstavljenih rasprava, međusobnih optužbi za nacionalnu izdaju i cjepidlačenja oko svake riječi i izraza u dokumentu, zastupnici Skupštine Srbije noćas su po hitnom postupku ipak usvojili Deklaraciju o Srebrenici, prenose danas svi srpski mediji.
 

Dnevni list Danas navodi kako se deklaracijom najoštrije osuđuju zločini počinjeni nad bošnjačkim stanovništvom u srpnju 1995. godine te se izražava sućut i isprika obiteljima žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija.

B92 podsjeća da je ovom Deklaracijom Skupština Srbije pozvala sve nekadašnje sukobljene strane u Bosni i Hercegovini i drugim državama bivše Jugoslavije da nastave proces pomirenja i jačanja uvjeta za zajednički život utemeljen na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, kako se zločini više nikada ne bi ponovili.

Narodnjaci i radikali zahtijevali i osudu zločina nad Srbima

Iako je prethodno bilo najavljivano da će za usvajanje Deklaracije biti osigurana najšira podrška u parlamentu, zločin u Srebrenici na kraju je osudilo 127 zastupnika u parlamentu, uglavnom pripadnika vladajuće koalicije i njihovih istomišljenika, protiv je bilo 21 zastupnik, a suzdržanih 15. Protiv Deklaracije izjasnili su se narodnjaci i radikali. Tijekom rasprave nitko od zastupnika nije negirao da se u Srebrenici dogodio veliki zločin i da taj zločin treba osuditi, ali su narodnjaci i radikali zahtijevali da se istovremeno osude i zločini počinjeni nad Srbima.

No u Deklaraciji se također navodi da Skupština Srbije "izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država s teritorija bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će uputiti ispriku i izraziti sućut obiteljima srpskih žrtava".

Nezavisni politički analitičari u Srbiji proteklih su dana, kako se rasprava oko Deklaracije zaoštravala, upozoravali kako  će Srbija kroz taj dokument vlastitom narodu, ali jednako tako i zemljama regije, a posredno i Europskoj uniji, konačno pokazati konkretnu političku spremnost za suočavanje s prošlošću i vlastitom ulogom u njoj.

Pročitajte više