Parlamentarni izbori u Bjelorusiji održat će se 17. listopada

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko raspisao je parlamentarne izbore za 17. listopada, priopćilo je u srijedu središnje izborno povjerenstvo.

Predizborna kampanja počinje u četvrtak, a bjeloruski će glasači birati 110 zastupnika donjeg doma parlamenta.

Prema bjeloruskom zakonu, kandidate mogu predložiti političke stranke, "radni kolektivi" i svaki bjeloruski građanin stariji od 21 godinu koji je prikupio barem tisuću potpisa kako bi se mogao osobno kandidirati.

Kandidati u predizbornoj utrci mogu rabiti samo državni novac određen za kampanju, odnosno nešto manje od 450 dolara.

Oporbene stranke, osim kršćanske konzervativne stranke, namjeravaju sudjelovati na izborima iako je većina njih bojkotirala prethodne u listopadu 2000.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana pozvao je koncem svibnja Bjelorusiju da iskoristi jesenske izbore kako bi izašla iz međunarodne izolacije.

Izvjestiteljica parlamentarne skupštine OESS-a za Bjelorusiju, Uta Zapf, ranije je izjavila da trenutačna situacija u zemlji "ne omogućava slobodne i poštene izbore".

Autoritarni režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji od 1994. čvrstom rukom vlada tom bivšom sovjetskom republikom, Europa i SAD su stavili u međunarodnu izolaciju zbog povrede slobode i diktatorskih sklonosti.



Pročitajte više