Pastoralni centar Đakovačke i srijemske biskupije o skrbi za invalide

Pastoralni centar Đakovačke i srijemske biskupije pozvao je danas javnost na veću osjetljivost za potrebe i teškoće invalidnih osoba, istaknuvši kako su i one punopravni članovi društva, te da trebaju biti zastupljeniji u javnom životu, medijima i pred vlastima. L

Đakovačka i srjiemska biskupija prije dvije godine pojačala je pastoralni rad s osobama s invalidnošću, osnovavši biskupijsko Povjerenstvo za pastoral s takvim osobama.

Pastoralni centar priređuje dva dobrotvorna koncerta Doris Dragović, s kojih je prihod namijenjen ustanovama i udrugama koje se skrbe za invalidne osobe, rečeno je na konferenciji za novinare u Biskupskom domu u Đakovu, na kojoj je, osim o najavama koncerata, bilo govora i o današnjem položaju takvih osoba u društvu.

O toj problematici su govorili predstavnici Đakovačke i srijemske biskupije, Povjerenstva za pastoral s osobama s invalidnošću, te ustanova i udruga koje se za njih skrbe. Kako je istaknuo pomoćni biskup msgr. dr. Đuro Hranić, polovica prihoda s dobrotvornih koncerata namijenjena je radu Centra za rehabilitaciju i odgoj djece "Zlatni cekin" u Slavonskom Brodu, a ostatak će podijeliti Udruga za pomoć mentalno retardiranim osobama i Klub "Neven" iz Đakova, istoimena udruga i njezin Klub "Regoč" u Brodu, Udruga za pomoć osobama s invaliditetom i Klub "Bubamara" u Vinkovcima. Sve te udruge raznim akcijama prikupljaju novac za kupnju specijaliziranih vozila za prijevoz svojih invalidnih članova, pa će i novac s dobrotvornih koncerata Doris Dragović poslužiti za to.

Doris Dragović će održati dva dobrotvorna koncerta - prvi 21. veljače u Đakovu i drugi dan poslije u Brodu.

Pomoćni biskup Hranić je, govoreći o položaju invalida u društvu, istaknuo kako liječnici, "kad se na pregledu trudnice utvrdi da nosi dijete s oštećenjima, najčešće predlažu pobačaj, koji mnogi roditelji i prihvaćaju".

"Za takvu djecu mnogi misle da se i ne trebaju roditi. I roditeljima je u početku teško prihvatiti takvu djecu, pa ih nerijetko skrivaju i neugodno im je pojaviti se s njima u javnosti, bole ih pogledi i komentari. Roditelji u svom nezadovoljstvu često optužuju jedno drugo, pa su takva djeca nerijetko izvrgnuta blažem ili težem obliku diskriminacije. Nemaju iste mogućnosti ni prava. U praksi su počesto shvaćeni kao opterećenje, a zapravo ih redovito krasi plemenitost, solidarnost, osjećaj za druge, skromnost, poniznost i vjera u Boga", rekao je biskup Hranić. Dodao je da su osobe s invalidnošću bogatstvo društvene zajednice.

(Hina) xszup ymć

Pročitajte više