Patten: EU bi u travnju mogla početi razmatrati kandiaturu RH

HRVATSKA je postigla značajan napredak u posljednje tri godine na putu prema integraciji u EU i razmatranje njezina zahtjeva za članstvom počet će možda već u travnju, kazao je u Zagrebu povjerenik za vanjske poslove EU-a Chris Patten nakon susreta s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

"Osobit napredak koji ste postigli posljednjih godina pod ovom vladom je zahtjev podnesen prošlog mjeseca da postanete članicom naše obitelji", rekao je Patten u kratkoj izjavi za novinare nakon susreta s Mesićem.

"Očekujem da će ovog proljeća, možda na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u travnju, biti zatraženo od Europske komisije da razmotri vaš zahtjev za članstvom", izjavio je Patten.

On je pojasnio da se takav zahtjev razmatra oko godinu dana, ponekad kraće, a ponekad i dulje.

Kako je naglasio postupak za Hrvatsku vodit će se na apsolutno isti način na koji je bio vođen za zemlje kandidate koje će postati članicama iduće godine.

Razgovori s hrvatskim dužnosnicima zasjenjeni su ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića u srijedu u Beogradu, rekao je europski povjerenik koji kasnije u četvrtak putuje u Beograd kako bi prenio solidarnost Europske unije srbijanskoj vladi.

Međutim, kako je dalje rekao Patten, ta tragedija nema nikakva utjecaja na hrvatske težnje koje Europska unija "pozdravlja s oduševljenjem".

Prema njegovim riječima, ulazak RH u članstvo Europske unije potpuno ovisi o Hrvatskoj, odnosno o tome kako će brzo provoditi svoje reforme.

"Znamo da još uvijek postoje neke stvari koje treba napraviti, da još uvijek ima problema koje treba riješiti ali mi smo prijatelji Hrvatske i želimo da ona zauzme odgovarajuće mjesto u našoj obitelji", istaknuo je Patten.

Pročitajte više