Pažin poručio Puhovskom: Bacanje papirića preko ograde Kaznionice nije jedna od zakonskih procedura

MEDIJSKO prepucavanje između povjerenika sindikalne podružnice pulskog zatvora Elvisa Pažina i bivšeg predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Žarka Puhovskog se nastavlja, a obje strane izražavaju svoje zgražanje nad izjavama one druge.

Tako je Pažin novim priopćenjem reagirao na jučerašnji demantij kojeg je, u razgovoru za Index, uputio Puhovski. Podsjetimo, bivši predsjednik HHO-a je kazao kako ga SSPH proziva zbog interpretacija njegovih izjava.

"Kako interpretirati izjavu: `Zatvorenici su prepušteni na milost i nemilost ljudi koji nisu dovoljno obrazovani i nemaju kulture ponašanja (odnosi se na pravosudnu policiju)`? Jednako tako ne znam kako interpretirati izjavu: `Zabrinjavajuće je da pravosudni policajci jedu hranu zatvorenicima (repete)`. Ako i postoji neka skrivena poruka između redova, razlog zbog kojega ju ne vidim vjerojatno je taj što sam nedovoljno obrazovan, i još k tome nisam na nekoj visokoj funkciji pri Upravi za zatvorski sustav", navodi Pažin.

"Gospodin Puhovski ustraje u svojemu naumu usputnog davanja izjava, ostajući vjeran sebi u pogledu neinformiranosti i površnosti. Naime, gospodin je uspio i u vrlo kratkoj izjavi za Index.hr izgovoriti znatnu količinu gluposti", dodao je povjerenik sindikalne podružnice pulskog zatvora.

Pažin Puhovskom "toplo preporučio" proučavanje zakona

Pažin potom Puhovskog podsjeća na Zakon o izvršenju kazne zatvora, koji "detaljno i vrlo jasno propisuje prava i obveze, kako zatvorenika, tako i službenika", i u kojem "postoji propisana
procedura po kojoj zatvorenici mogu prijaviti svako nezakonito postupanje prema njima".

"Međutim, da ne citiram Zakon, samo ću reći da bacanje papirića preko ograde Kaznionice nije jedna od propisanih procedura. Činjenica da je osoba kojoj je bačena poruka `novinarka` ništa ne mijenja na stvari. Netočna je i vrlo samouvjereno izgovorena i izjava da se zatvorenike smije snimati. Još jednom bih toplo preporučio kratko proučavanje Zakona o izvršenju kazne zatvora", poručio je Pažin Puhovskom.

"Vrlo je uvredljiva pretpostavka gospodina Puhovskog, a ujedno i vrlo neodgovorna, da su sve tvrdnje zatvorenika u slučajevima u Puli i Požegi istinite. Gospodin je u poznatoj nam emisiji samo usputno spomenuo `ako je sve ovo istina`, i nastavio detaljno i `stručno` analizirati slučaj i
dalje pretpostavljajući istinitost tih tvrdnji. Ujedno je i vrlo hrabro, možda i drsko, na osnovu takvih `poluinformacija` javno istupati i upuštati se u rasprave. Još jednom skrećem pozornost na činjenicu da zatvorenici nisu pretučeni i nisu u bolnici. Pravosudni policajci u Puli smirivali su zatvorenika koji ih je napao, jedan je i ozlijeđen. Službenik u Požegi kanio je spriječiti zlouporabu terapije `subutex`, što je objektivno problem u svim zatvorima. Službenici su olako udaljeni iz službe, međutim stegovni postupci, ukoliko budu pokrenuti, dokazat će njihovu nevinost", navodi Pažin.

"Mišljenja sam da smo dovoljno obrazovani, dovoljno pismeni i dovoljno sposobni sami se izboriti za svoja prava"

Pažin se osvrnuo i na izjavu Puhovskog o tome da "zatvorenici, unatoč tome što su kriminalci, nisu izgubili ljudska prava". "Neosporna su ljudska i ostala prava zatvorenika, iako ograničena. Provođenje tih prava posao je pravosudne policije. Vjerujte mi, gospodine Puhovski, vrlo smo dobro educirani u pogledu tih prava i maksimalno angažirani u pogledu poštivanju istih.

Za kraj je prokomentirao navod Puhovskog o tome da bi i Sindikatu pravosudne policije trebalo biti u cilju da su njihovi službenici što obrazovaniji i što bolje plaćeni. "Zahvalio bih Vam se na `vapaju`, javno izgovorenom, o našoj neishranjenosti i potplaćenosti. Mišljenja sam da smo dovoljno obrazovani (unatoč Vašoj tvrdnji), dovoljno pismeni i dovoljno sposobni sami se
izboriti za svoja prava. Još bih vas zamolio da brigu o pravima zatvorenika prepustite onima kojima je to `kruh svagdašnji`", poručio je Pažin Puhovskom.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više