Pazin: Predsjednik Mesić u tvrtki "Kamen"

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas je u Pazinu posjetio tvrtku za preradu kamena "Kamen" d.d. koja zapošljava 339 radnika, za koju je rekao da je upravo to tvrtka za kakve se zalažu on osobno i njegov Ured, tvrtka koja proizvodi i izvozi.

"Oni proizvode i izvoze i, što je najvažnije, tvrtka je uspješno privatizirana jer su mali dioničari uz dobro poslovodstvo postigli izvrsne rezulate", kazao je Mesić i dodao da su tvrtke, kako je rekao, "nastale tajkunizacijom" uglavnom u gubitcima ili su radnici ostali bez posla. S druge strane, drži on, u "Kamenu" su zaposlenici zadržali radna mjesta, nastojeći unaprijediti i proširiti proizvodnju izvan Istre.

Predsjednik Mesić je u izjavi za novinare, govoreći o otvaranju novih kamenoloma, ustvrdio da postoje teškoće sa zaštitom okoliša, "ali da se to može prevladati tehnikom". Po njegovim riječima materijal se može izvući dubinski ili tako da se nastale jame popune i tako spasi okoliš. "To je moguće, ali je skupo pa je potrebna suradnja s Institutom za geološka istraživanja, ali i sa zaštitarima prirode. Ako se uspostavi takva suradnaj, neće biti teškoća", kazao je Mesić i dodao kako bi najlakše bilo zatvoriti kamenolome, no, drži on, pitanje je što bi bilo od civilizacije da su to učinili stari Grci ili Rimljani.

Komentirajući osnivanje zajedničke tvrtke "Brijuni-Rivijera" u vlasništvu države i Istarske županije, predsjednik Mesić je kazao kako Brijuni moraju postati mjestom vrhunskog turizma. Pritom ne treba oštetiti otočje, ali dio koji je izvan uporabe treba iskoristiti za turističku djelatnost. Bivši vojni prostori koji Hrvatskoj vojsci nisu potrebni mogu se pretvoriti u najkvalitetniji turistički prostor", zaključio je Mesić.

U razgovoru s novinarima potvrdio je kako je potpisao odobrenje sadašnjem ministru zaštite okoliša Boži Kovačeviću te je izrazio nadu kako će on biti novi veleposlanik u Češkoj.

Na pitanje mogu li četiri oporbene stranke koje su najavile da neće glasovati u Saboru uzrokovati ranije izbore, Mesić je kazao kako u svim demokratskim društvima onaj tko obnaša vlast odlučuje kad će biti izbori. "Pitajte one koji danas prijete bojkotom gdje su bili kad su bili na vlasti i kad su odlučivali kad će biti izbori. Jesu li se oni s kim konzultirali", rekao je Mesić i dodao kako je to zapravo pravilo po kojem onaj tko je odgovoran u vlasti odlučuje o nadnevku izbora.

Predsjednik je jutros obišao i kamenolom u Kanfanaru te pogon za preradu kamena "Pilana" u Pazinu.

Pročitajte više