"Pazite da vas u Dalmaciji ne zamijene sa Zagrepčanima, jer njih mrze više nego Srbe"

DOK NAM susjedi iz BiH zamjeraju da se sramimo turista koji nam dolaze s Balkana, srpskim portalima kruže zanimljivi savjeti za Srbe koji su godišnji odmor odlučili provesti u Hrvatskoj. Među "savjetima za lijepo ponašanje" je i onaj kako "ne treba, recimo, sina Nemanju, koji je otplivao daleko od obale, uspaničeno zvati iz sveg glasa i punim imenom".

Prema podacima srpskih turističkih agencija, među srpskim turistima i ovog je ljeta apsolutni hit Grčka, a smatra se kako će tako ostati i narednih nekoliko godina. Kao najveću promjenu navode "okretanje leđa Crnoj Gori i Bugarskoj, kojih više nema ni među prvih pet destinacija". I dok interes za te dvije destinacije slabi, raste interes za Hrvatsku (porast od 30 posto) te za Egipat i Tunis (porast od 50 posto).

Za te nove "turističke meke" trebalo je srpske turiste dobro savjetovati, pa tako među standardnim savjetima za posjet Hrvatskoj, poput onih da treba raditi pauze tijekom duge vožnje, uzeti sa sobom dovoljno tekućine i provjeriti ispravnost vozila te valjanost putnih isprava, srpskim forumima kruže i savjeti poput onih kako "ne bi bilo loše staviti lažne hrvatske tablice, jer ćete tako biti sigurni da vam nitko neće razbiti auto". Ipak i tu postoji caka - treba se paziti tablice kojeg grada ćete uzeti. "Pazite da vas u Dalmaciji ne zamijene sa Zagrepčanima, jer njih mrze više nego Srbe", jedan je u nizu savjeta.

I političke teme su srpskim turistima zabranjene - spomene li netko hrvatske generale, haški sud ili pak srpske ratne zločince, savjetuje im se neka se "nasmiju i prešute". "U suprotnom, posljedice bilo kakvog ispada su predvidive", navodi se.

"Nigdje i ništa ne fotografirajte, izbjegavajte kampove za obuku mudžahedina"

No, šaljivi savjeti se ne dijele samo kad je u pitanju Hrvatska, našle su se tu i Grčka, Crna Gora te Turska, ali i nešto dalje destinacije poput Egipta i Afganistana.

"Prije nego što odete u Afganistan, ženi ili majci ostavite od 2.000 do 50.000 dolara, jer su otmice stranaca rutinska stvar. Najvažniji savjeti za preživljavanje u Afganistanu su: Nigdje i ništa ne fotografirajte, izbjegavajte kampove za obuku mudžahedina, ne šećite kroz polja maka, ne ulazite na teritorij plemena i dobro proučite islamske običaje", savjetuje se "turistima avanturistima".

U Egiptu nije baš najpametnije gledati muškarce u oči, a na tržnicama se treba cjenkati. Ako cijena koju ste postigli i nije ono što ste si zamislili "nemojte se nervirati zbog toga, niti misliti da ste prevareni, samo ste manje uspješni u cjenkanju, to je sve".

I.M.
Foto: HR Foto / AFP

Pročitajte više