Pedesetak vojnika i pobunjenika ubijeno u Sudanu

TRIDESET i dva vojnika i dvadeset pobunjenika ubijeno je u neuspjelom pokušaju pobunjenika da osvoje zračnu luku glavnog grada pokrajine Darfur u zapadnom dijelu Sudana, izvještava u subotu list alAnbaa koji izlazi u Khartoumu.

Prema listu, u sukobu koji se odigrao u petak uništeno je nekoliko zrakoplova, a zračnoj luci kod al-Fashira nanijeta je velika šteta. List navodi tvrdnju glasnogovornika vojske kako se život u al-Fashiru normalizira.

Sudanski oslobodilački pokret/vojska (SLM/A), koji se od veljače ove godine bori protiv vladinih snaga u Darfuru, priopćio je u petak kako je zauzeo al-Fashir, ali je sudanska vlada odbacila tu tvrdnju.

SLM/A optužuje vladu da je isključila Darfur, jednu od najsušnijih pokrajina u zemlji, iz planova razvoja zemlje. Ta organizacija također traži rušenje "islamskog režima u Khartoumu i njegovu zamjenu demokratskom vladom".

Pobunjenici u Darfuru nisu, kako se čini, povezani s Pokretom/vojskom za oslobođenje sudanskog naroda (SPLM/A) koji se godinama bori za autonomiju južnog dijela Sudana.

Pročitajte više