Penavinu izjavu danas komentiraju svi političari. Najglasniji su HDZ-ovci

Foto: FAH

VUKOVARSKI gradonačelnik Ivan Penava rekao je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potom je kazao da će razgovarati s Penavom istaknuvši da Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a.

"Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara", rekao je Plenković nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a upitan vidi li, kao Penava, konstantnu velikosrpsku agresiju od strane predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Bošnjaković: Izjave vukovarskog gradonačelnika nisu udar na vrh HDZ-a

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je ocijenio da izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nisu udar na vrh HDZ-a.

"To nije udar na vrh HDZ-a, to je njegovo mišljenje koje je on iskazao i što se toga tiče mislim da treba voditi brigu o stavovima predsjedništva i vrha stranke, a ovo su stavovi ljudi koji žive na tim prostorima", kazao je Bošnjaković uoči konferencije "Muslimanske zajednice u Europi - prava i dužnosti".

Milinović: Ne želim Penavi moju sudbinu

Župan Ličko-senjske županije i bivši član HDZ-a Darko Milinović istaknuo je u utorak kako gradonačelnik Vukovara Ivan Penava vrlo jasno artikulira lokalnu politiku i stav većine stanovništva Vukovara, odličan je gradonačelnik i HDZ-ovac, a na pitanje novinara je li Penava sljedeći koji će, ako ovako nastavi, biti izbačen iz HDZ-a, poručio je kako mu ne želi svoju sudbinu.

"Ja mislim da gospodin Penava vrlo jasno artikulira lokalnu politiku i da jasno artikulira stav većine stanovništva grada Vukovara, kao što sam i ja jasno artikulirao stav većine stanovništva Ličko-senjske županije", rekao je Milinović novinarima pred Banskim dvorima gdje se premijer Andrej Plenković sastao s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova. 

Na pitanje je li Penava sljedeći koji će, ako ovako nastavi, biti izbačen iz HDZ-a, Milinović je rekao da on to ne zna. 

"Mogu vam samo odgovoriti kada sam ja jasno artikulirao stavove većine stanovnika Ličko-senjske županije, znate kako je to završilo. Ne želim tu sudbinu Penavi. Mislim da je on odličan gradonačelnik, odličan HDZ-ovac. Ne želim mu moju sudbinu", poručio je Milinović.    

Glavaš: Čudno je da se gradonačelnik jednog relativno malog grada usudi ulaziti u sferu visoke politike

Saborski zastupnik Branimir Glavaš u utorak je izrazio svoje čuđenje da se gradonačelnik "jednog relativno malog grada" usudi ulaziti u sferu visoke politike komentirajući tako izjavu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave da u Hrvatskoj postoji kontinuitet velikosrpske politike te da je Vukovar "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Upitan pred Banskim dvorima li je to slobodan nastup Ivana Penave ili netko stoji iza njega i potiče ga na takve izjave Glavaš je odgovorio kako on to ne zna. "Ja to ne znam, ali jako mi je čudno da se gradonačelnik jednog relativno malog grada baš usudi ulaziti u sferu visoke politike; puno se bolje vidi odozgo nego iz istočne Slavonije", istaknuo je Glavaš. 

Novinare je zanimalo i smatra li da će premijer Plenković izbaciti Penavu iz stranke ako tako nastavi. "S obzirom na moje političko iskustvo, mogu reći da bi netko mogao završiti u loncu, previše kukuriče", smatra zastupnik Glavaš.

Brkić: Stalno moramo ponavljati činjenica da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija

Potpredsjednik sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kazao je, u utorak pred Banskim dvorima, da se stalno mora ponavljati "činjenica da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija" i da razumije reakciju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, no i da se problemi moraju rješavati razgovorom.

Brkić je iskazao razumijevanje na Penavinu reakciju i rekao kako držane institucije moraju uraditi sve da se zločinci privedu pravdi i da se to riješi.

"Razumijem Penavu jer on svaki dan živi s tim, svaki dan sluša žrtve zločina i svaki je dan suočen s njihovim iskazima. Isto tako sam naglašavao da probleme moramo rješavati razgovorom, a i premijer Andrej Plenković je najavio da će razgovarati s Penavom te se nadam da će se to riješiti", rekao je.

Pročitajte više