Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama

Foto: EPA

Stotine prosvjednika marširalo je u petak u glavnom gradu Perua tražeći ukidanje novog zakona koji postavlja zahtjev transrodnim osobama, među ostalima, da se označe kao mentalno bolesne kako bi mogle ostvariti zdravstvene beneficije.

Prosvjednici šetali ulicama

Petstotinjak prosvjednika mirno je šetalo ulicama centra Lime, noseći transparente sa sloganima "Nema više stigmi" i "Moj identitet nije bolest".

Zakon, koji je prošli tjedan administrativno odobrila vlada predsjednice Dine Boluarte, precizira da se oni koji se identificiraju kao transrodni, zajedno s  onima koji preferiraju odjeću tipičnu za suprotni rod, tzv. "crossdresserima" i "drugi s poremećajima rodnog identiteta", smatraju osobama s "bolešću" koje imaju pravo na usluge mentalnog zdravlja putem javnih i privatnih pružatelja usluga.

Prosvjednici su stigli do ureda ministarstva zdravstva, a sukobi nisu zabilježeni.

"Rodni identiteti više se ne smatra patologijom", upozorila je aktivistica Gahela Cari Contreras, koja je optužila Boluarteovu vladu da pokušava pogaziti prava LGBTQ+ zajednice.

"Nećemo im dopustiti", rekla je.

 

Kritičari zakona tvrde da je nepotreban, budući da su postojeća pravila već dopuštala univerzalni pristup uslugama mentalnog zdravlja.

Vladini dužnosnici nastojali su kontroverzu pripisati nesporazumu.

U priopćenju objavljenom nedugo nakon izglasavanja zakona, ministarstvo zdravstva ustrajalo je na tome da odbacuje stigmatizaciju LGBTQ+ osoba i da pravni jezik jednostavno nastoji osigurati potpuniju zdravstvenu pokrivenost.

Ministarstvo "kategorički potvrđuje poštivanje dostojanstva osobe i njezino slobodno djelovanje u okviru ljudskih prava, pružanje zdravstvenih usluga za njihovu dobrobit", stoji u priopćenju.

Unatoč argumentaciji ministarstva, prosvjednici nisu uvjereni, a dio medicinskih stručnjaka založio se da se zakon ispravi amandmanom.

"Ne vidimo nikakvu potrebu za uključivanjem dijagnoza ili patologija koje više ne postoje u planove zdravstvenog osiguranja", rekao je Pedro Riega Lopez, dekan peruanskog medicinskog fakulteta CMP, i sam liječnik.

Pročitajte više