Dio Znanstvenog savjeta ograđuje se od Lauca, neki kažu da će otići ako Lauc ostane

Foto: Pixsell/Patrik Macek

VEĆI dio članova Znanstvenog savjeta vlade sutra će izaći u javnost s otvorenim pismom u kojem će se ograditi od svega što od početka djelovanja tog tijela govori njegov član Gordan Lauc.

Otvoreno pismo potpisat će najmanje pet članova Savjeta - Igor Rudan, Nenad Ban, Andreja Ambriović Ristov, Branko Kolarić i Petra Klepac.

Kako neslužbeno doznaje Index, neki članovi osjećaju moralnu obavezu da više ne sudjeluju u radu Savjeta ako će u njemu i dalje biti Lauc. To bi moglo rezultirati povlačenjem dijela ili čak većine članova Savjeta ili izbacivanjem Lauca iz njega.

Podsjetimo, brojni znanstvenici već duže vrijeme kritiziraju poruke Lauca u kojima umanjuje ozbiljnost pandemije, još od 2020. ponavlja da je epidemija gotova iako smo od tada imali više smrtonosnih valova, govori da je dobro zaražavati se ljeti, osobito za mlade, zalaže se za ukidanje epidemioloških mjera, protivi se širem korištenju covid-potvrda te sugerira da cijepljenje nije potrebno ni za koga osim rizičnim skupinama – starijima, bolesnima i pretilima.

Od Lauca se ogradili i HLK i HUBOL

Od Lauca i njegovih istupa su se, među ostalima, ogradile i Liječnička komora i HUBOL, a također i niz liječnika i stručnjaka osobno.

 

Brojni članovi Savjeta smatraju da je Lauc svojim štetnim porukama ohrabrio nepridržavanje epidemioloških mjera te negativno utjecao na procijepljenost u Hrvatskoj koja je po tome završila na začelju EU.

Takvo djelovanje, smatraju, doprinijelo je nepotrebnim povećanjem brojeva oboljelih, hospitaliziranih i umrlih po kojima Hrvatska loše stoji, ne samo u EU nego i u svijetu.

Dio članova Savjeta smatraju da je kap prelila čašu

Neki članovi Savjeta kažu da su možda već ranije trebali nastupiti tvrđe, osobito u jesen 2020. kada su se otvorenim pismom založili za strože mjere, a Lauc im se protivio. Podsjetimo, ta njihova akcija završila je izbacivanjem pobunjenih znanstvenika iz Savjeta, da bi na kraju prema javnosti iz vlade bila odaslana poruka da je za odluku o otkazivanju suradnje bio odgovoran predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić, a ne premijer Andrej Plenković.

Pobunjeni članovi ostali su u Savjetu nadajući se da će svojim sudjelovanjem u njemu moći učiniti više dobra za Hrvatsku nego napuštanjem Savjeta. No sada, doznajemo, smatraju da je kap prelila čašu.

Pročitajte više