Petorica optuženika za Loru odvedena u pritvor

NAJMANJE petorica od osmorice optuženika u tzv. "slučaju Lora" uhićeno je poslijepodne u svojim domovima i privedeno u Okružni zatvor na Bilicama, doznaje se večeras od dobro obaviještenih izvora bliskih optuženicima, policiji i sudu.

Policija je, po tim podacima, danas u 17 sati pokucala na vrata svih optuženika, no neki nisu bili dostupni.

Informaciju o uhićenju potvrdili su neki članovi obitelji optuženika, te njihovi branitelji.

Također se neslužbeno doznaje da je do uhićenja došlo na temelju odluke Vrhovnog suda, još od 29. rujna, kojom je prihvaćen zahtjev Županijskog državnog odvjetništva za određivanjem pritvora optuženicima, i to nakon što je danas objavljeno kako će im se u ponovljenom postupku suditi pred Sudskim vijećem za ratne zločine.

Glasnogovornica splitskog suda sutkinja Marica Ščepanović nije željela potvrditi te informacije. Kazala je samo kako informaciju nije dala nikome te da "spis s Vrhovnog suda nije ni stigao u splitski sud". "O svemu ćete biti obaviješteni sutra", poručila je sutkinja Ščepanović.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj optuženika Davora Banića, rekao je kako njegov branjenik nije uhićen jer "nije bio dostupan". "Da je dostupan, javio bi se meni", kazao je Ljubičić koji je dodao kako je dobio pouzdanu informaciju da su trojica optuženika, a to su Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, odvedeni u pritvor. Prema nepotvrđenim informacijama, poslijepodne je, također, priveden i Emilio Bungur te još jedan od optuženika.

Osim navedenih, za ratni zločin nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti u Vojno- istražnom centru Lora u Splitu 1993. terete se i prvooptuženi Tomislav Duić, zapovjednik zatvora, te Miljenko Bajić i Josip Bikić.

Duiću se od početka sudilo u odsutnosti jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok su Bajić i Bikić bili u bijegu nakon što je Vrhovni sud poništio odluku o puštanju svih optuženika iz pritvora tijekom prvog suđenja 2002. godine kada su i oslobođeni optužbe.

Na Županijskom sudu u Splitu danas je objavljeno kako će se ponovljeni postupak voditi pred Sudskim vijećem za ratne zločine kojim će predsjedati sutkinja Spomenka Tonković, a članovi vijeća bit će suci Josip Čule i Neven Cambi.

Prvostupanjsku oslobađajuću presudu, koju je donijelo Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine 2002. godine, Vrhovni je sud ukinuo potkraj kolovoza ove godine, te zatražio ponovljeni postupak pred izmijenjenim vijećem. Nakon te odluke Državno je odvjetništvo zatražilo pritvor za osmoricu optuženih, no Izvanraspravno vijeće Županijskog suda taj je zahtjev odbilo u cijelosti kao neutemeljen. Optužba je na to uložila žalbu Vrhovnom sudu koji je žalbu, čini se, prihvatio, premda to još nitko nije službeno potvrdio. Početak suđenja još nije utvrđen.

Pročitajte više