PGŽ o uklanjanju alohtone divljači

Predstavnici Primorskogoranske županije danas su na konferenciji za novinare podastrli podatke o nastojanju da se ukloni alohtona divljač iz lovišta "Tramuntane" na Cresu. L

Kako je rečeno, na temelju nove lovnogospodarske osnove objavljen je natječaj za zakup tog lovišta, a lovozakupac će biti obvezan da u roku od dvije godine iz njega ukloni divlje svinje.

Nekoliko ekoloških udruga i udruga ovčara nezadovoljni su takvim rješenjem, smatrajući da treba ukloniti svu alohtonu divljač s otoka Cresa, Lošinja, Raba i Krka koja se, tvrde, nalazi izvan lovišta i nanosi velike štete ovčarima.

Primorsko-goranski dožupan Luka Denona kazao je danas da je "predsjednik Eko-centra 'Caput Insulae Beli' Goran Sušić čovjek koji prodaje maglu jer nije ni ponudio ni objavio rješenje ili program za uklanjanje alohtone divljači s otoka".

Dodao je da iz ponude za izradbu plana uklanjanja alohtone divljači s otoka koji je Županiji dostavio Savez udruga Kvarnera (SUK), u kojoj se predlaže da Eko-centar "Caput Insulae Beli" izradi studiju uklanjanja divljači, nije vidljiv program uklanjanja, da program i ne postoji te da "Sušić na taj način neće dobiti novac".

U ponudi SUK-a navedena je cijena izradbe studije od 150.000 kuna, a predlaže se hitno uklanjanje divljači te okvirni plan uklanjanja. Županijska skupština odbila je raspravljati o toj temi dok SUK svoj prijedlog, u skladu s procedurom, ne raspravi s Poglavarstvom.

Denona je istaknuo da Županija neće popustiti pritiscima da se divljač lovi na nezakonit način te da se u Zakonu o lovu omogućuje samo lovački način uklanjanja divljači i navodi da je "divljač u osobitu interesu Hrvatske".

SUK u svojim nastupima navodi da je divljač moguće uklanjati i trovanjem, zamkama, kontracepcijom te uvođenjem bolesti. "Dok smo mi u Poglavarstvu, bolesti se među otočnu divljač neće unositi", rekao je danas Denona, istaknuvši da Županija čini sve da se alohtona divljač ukloni s otoka te da će prihvatiti sva zakonska rješenja.

Rješenja koja nudi SUK nisu lovna, ali će Županija ocijeniti i njihove prijedloge, rekao je Denona te najavio da je za srijedu, 2. ožujka, dogovoren sastanak predstavnika SUK-a i Županijskog poglavarstva.

Obrazlažući zašto predstavnicima SUK-a nije dao riječ na prošloj sjednici Županijske skupštine, predsjednik Skupštine Marinko Dumanić kazao je da "ni ulica ni novinari neće uređivati skupštinski dnevni red" te da će prijedlozi SUK-a biti razmatrani na Skupštini u skladu s procedurom.

(Hina) xhsup ydd

Pročitajte više