PICULA I ANTUNOVIĆ NA SIGURNOSNOJ KONFERENCIJI U MUENCHENU

Šef hrvatske diplomacije Tonino Picula i ministrica obrane Željka Antunović doputovali su u petak popodne u Muenchen gdje će sudjelovati na 39. Konferenciji o sigurnosnoj politici.

Hrvatsko će izaslanstvo, kao i ostali sudionici Konferencije, u petak navečer biti na svečanom prijemu muenchenskog gradonačelnika Christiana Udea.

Konferencija počinje u subotu ujutro raspravom o budućnoj ulozi NATO-a s glavnim tajnikom Saveza Georgeom Robertsonom kao glavnim izlagačem. Nakon toga predviđen je panel o ulozi vanjske i sigurnosne politike EU u prevenciji i upravljanju krizama. Glavno izlaganje rezervirano je za visokog predstavnika EU na tom području Javiera Solanu. Očekuje se da će u toj raspravi sudjelovati i hrvatski ministar vanjskih poslova. Prema najavama, ministre Piculu i Antunović u Muenchenu očekuje i nekoliko bilateralnih susreta.

Muenchenska Konferencija o sigurnosnoj politici najznačajniji je skup tog tipa u svijetu. Ove godine se održava po 39. put i ponovo na njoj sudjeluju brojni političari i visokorangirani vojni dužnosnici, kao i stručnjaci iz područja ekonomije, znanosti i medija. Glavne teme ovogodišnje Konferencije su budućnost NATO-a, uloga vanjske i sigurnosne politike EU u krizama, globalna borba protiv terorizma te situacija na Bliskom istoku i Perzijskom zaljevu. Hrvatsko izslanstvo u Zagreb se vraća u subotu navečer pa u nedjelju, završnog dana Konferencije, kada će se govoriti o Bliskom istoku i Iraku, u Muenchenu neće biti hrvatskih predstavnika.

Na skupu u Muenchenu sudjelovat će najmanje tridesetak ministara vanjskih poslova ili obrane. Najavljeno je da će se na marginama skupa sastati američki ministar obrane Donald Rumsfeld i njegov njemački kolega Peter Struck, ali navodno će razgovarati samo o suradnji u okviru NATO-a, a ne o Iraku.

Muenchenska konferencija više ne nosi epitet skupa pod okriljem NATO-a na kojem se govori o problematici vezanoj isključivo uz tu organizaciju. Posljednjih godina Konferencija ima sveobuhvatni globalni značaj s brojnim sudionicima iz svih krajeva svijeta. Stoga i godišnji susret u Muenchenu nosi nadimak ´Sigurnosni Davos´ - odnosno kaže se da za sigurnosna pitanja ima jednaku ulogu kakvo za gospodarstvo imaju susreti političara, ekonomista i poslovnih ljudi na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu.

Svake godine Muenchenska konferencija privlači i brojne prosvjednike antiglobaliste, a sukladno tome i brojno policijsko osiguranje. Lani je dan uoči konferencije na glavnom gradskom trgu Marienplatzu od ukupno 2000 okupljenih prosvjednika uhićeno njih 500. Nakon toga je centar bio odsječen od ostatka grada, a konferenciju je osiguravalo nekoliko tisuća policajaca. Za ovu su godinu najavljena dva prosvjedna skupa na kojima se, prema najavama organizatora, očekuje ukupno 10.000 ljudi.

Pročitajte više