Picula: Nadam se da neće biti rim tim tagi dim, ode europski novac u prašinu i dim

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

SDP-ov kandidat na izborima za Europski parlament Tonino Picula izjavio je danas da europske institucije ne smiju "okrenuti glavu" od problema u karlovačkoj jezgri Zvijezdi, nastalih zbog radova na vodno-komunalnoj infrastrukturi aglomeracije Karlovac – Duga Resa.

Picula je na konferenciji za novinare, koju je održao u društvu predstavnika inicijative građana Zvijezde i Gaze koji se protive načinu izvođenja radova, ustvrdio da će europske institucije "reagirati u slučaju ozbiljnog kršenja osnovne namjene projekta" i obećao da će biti glasnogovornik interesa tih ljudi kod EU institucija.

"Previše argumenata je na strani onih koji ne mogu živjeti u svojim kućama"

Inicijativa građana nedavno je upozorila Europsku komisiju o problemu oštećenja objekata zbog radova na aglomeraciji i pozvala na revidiranje projekta, a isti je dopis poslan i svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Predstavnici inicijative Matija Volner i Milan Medić rekli su da su jedini odgovor za sada dobili od Picule, koji je ustvrdio da je "previše argumenata na strani onih koji ne mogu živjeti u svojim kućama u povijesnoj jezgri važnog hrvatskog grada".

"Krajnje je vrijeme da se projekt evaluira, a izvedba stavi pod povećalo stručne javnosti", poručio je Picula. "Način na koji se koriste europski fondovi može biti, ako ne dvojben, u izvedbi vrlo štetan. Inicijativa građana Zvijezde i Gaze je skrenula pozornost na takav slučaj. Treba ozbiljno propitati sam projekt, ali i način njegove izvedbe", napomenuo je.

"Novac se želi potrošiti što prije"

Hrvatska je odlučila novac EU namijenjen sanaciji uložiti u vodoopskrbu i odvodnju, a Grčka, primjerice, u tehnološke parkove i proizvodnju. "Način izbora potrošnje sugerira da se taj novac želi potrošiti što prije, pritom ne pazeći na kvalitetu radova", istaknuo je Picula.

Potom je parafrazirao Baby Lasagnu: "Nadam se da neće biti rim tim tagi dim, ode europski novac u prašinu i dim. Vjerujem u drugačiji epilog, a za to je potrebna povećana odgovornost na lokalnoj razini, možda i intervencija onih koji su odobrili novac."

Projekt "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karlovac – Duga Resa" vrijedan je više od 67 milijuna eura, a provodi ga karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija.

Pročitajte više