PICULA U BRUXELLESU S EUROPSKOM TROJKOM

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu s Trojkom Europske unije.

Riječ je o trećem sastanku u okviru redovitog političkog dijaloga dviju strana, koji je formaliziran potpisivanjem zajedničke izjave prigodom potpisivanja Sporazuma o stabilnilnosti i suradnji (SSP) između Hrvatske i EU-a.

Hrvatsko izaslanstvo razgovarat će s izaslanstvom Europske unije u kojem se očekuje sadašnji predsjedatelj Vijeća ministara, grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, zatim talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, čija zemlja preuzima predsjedništvo EU-a od Grčke, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana te povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten.

Na sastanku će se razmotriti aktualno stanje odnosa Hrvatske i Europske unije, situacija u regiji, regionalna suradnja i odnosi sa susjedima, te najvažnija međunarodna pitanja, poput iračke krize.

Politički dijalog Hrvatske i EU-a formaliziran je potpisivanjem zajedničke izjave prigodom potpisivanja Sporazuma o stabilnilnosti i suradnji (SSP) između Hrvatske i EU-a. Politički dijalog omogućava intenziviranje obostranih odnosa u političkim područjima do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Picula, koji u Belgiji boravi do petka, imat će još niz drugih susreta. Također će održati i dva predavanja na temu hrvatskog približavanja EU-u. Prvo predavanje bit će u Bruxellesu u organizaciji European Policy Centra, a drugo na ´College of Europe´ u Brugesu.

Pročitajte više