PICULA U RADNOM POSJETU NIZOZEMSKOJ

Nizozemska vlada će nastaviti s procesom ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EUa čim Haški sud službeno objavi izviješće liječničkog tima da general Bobetko nije zdravstveno sposoban za suđenje, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji boravi u jednodnevnom radnom posjetu Nizozemskoj.

´Rečeno mi je da će nizozemska vlada nastaviti s procesom ratifikacije SSP-a, čim dobije izviješće, ne od tužiteljstva, nego od Suda, da general Bobetko nije sposoban za suđenje´, izjavio je ministar Picula u telefonskom razgovoru za Hinu nakon jednosatnog razgovora sa šefom nizozemske diplomacije Jaapom de Hoopom Schefferom.

Oba doma nizozemskog parlamenta su ratificirala SSP, ali je vlada odlučila ne predati ratifikacijske instrumente Europskoj komisiji dok se ne riješi slučaj Bobetko.

Nizozemska vlada ne postavlja kao uvjet za nastavak ratifikacije rješavanje slučaja generala Gotovine, rekao je Picula dodajući da je svoga sugovornika upoznao i s tim slučajem.

Picula je rekao da je glavni razlog njegova posjeta Den Haagu, upoznavanje nizozemske vlade s razlozima zašto Hrvatska namjerava ovoga mjeseca podnijeti zahtjev za članstvo u EU.

´Scheffer mi je rekao da nizozemska vlada u potpunosti podržava podnošenje zahtjeva za članstvo u EU´, rekao je Picula. Nizozemska strana, rekao je Picula, očekuje da Hrvatska ispunjava sve svoje međunarodne obveze, poglavito suradnju s Haškim sudom, koji je jedan od ključnih kriterija za uspješno približavanje Europskoj uniji.

Dvojica ministara također su razgovarali i o povratku izbjeglica u Hrvatsku, te o suradnji s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kojom ove godine predsjedava Nizozemska.

Ministar Picula je rekao da je njegov nizozemski kolega prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku.

Pročitajte više