Pisma britanskih diplomata otkrivaju što zaista misle o drugim zemljama

DETALJI pisama koje su britanski diplomati pisali o zemljama gdje su bili u službi, pokazala su da njihovo mišljenje o domaćinima nije uvijek bilo objektivno i u okvirima dobrog ukusa.

Diplomatski dokumenti iz Nacionalnog arhiva ovih su dana objavljeni u javnosti zbog Zakona o slobodnom pristupu informacija. Do 2006. godine, veleposlanici koji su odlazili s dužnosti morali su slati Londonu pisma u kojima se nalazi njihova "iskrena procjena" zemlje iz koje odlaze. Ova tradicija prekinuta je prije 3 godina kada su detalji izaslanika u Rimu, Sir Ivora Robertsa, procurili u javnost što je izazvalo skandal.

Prema "iskrenim procjenama" britanskih diplomata stanovnici Nikaragve su često neiskreni, Kanađani neizmjerno nezanimljivi, Tajlanđani priprosti, a u Egiptu je pričanje viceva o vladi "nacionalni sport".

Uvrijedili domaćina zamijenivši glavni grad za selo

"Bojim se da nema sumnje da je prosječan stanovnik Nikaragve najneiskreniji, najnepouzdaniji, najnasilniji i najskloniji alkoholu od svih Latinoamerikanaca, napisao je 1967. tadašnji Britanski veleposlanik u Nikaragvi, Roger Pinsent.

"Prilazi gradovima su toliko loši da to šokira svakog posjetitelja iz Europe. Kad smo došli ovdje, nehotice smo uvrijedili domaćina raspitujući se kako se zove selo kroz koje smo prvo prošli. Ispalo je da se radi o glavnom gradu države, Managui", napisao je veleposlanik Pinsent.

"Svatko tko je prosječno dobar u nečemu postaje nacionalni heroj"

Lord Mora, bivši veleposlanik u Kanadi, napisao je 1984. godine kako su Kanađani prosječni u svemu što rade i vrlo "neimpresivni". "Ovdje nema silnog nadmetanja kao u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bilo koja osoba, koja je prosječno dobra u onome što radi, u književnosti, teatru, skijanju ili bilo čemu, postaje nacionalni uzor", napisao je Lord Moran.

"Odvratno" uređeni interijeri na Tajlandu

Sir Anthony Rumbold koji je služio u Bangkoku dvije godine do 1967. rekao je kako u Tajlandu ne postoje slike ni književnost, a uređenje interijera je "odvratno". "Nemaju književnosti, slika, a postoji samo vrlo čudna vrsta glazbe. Njihove skulpture, keramika i plesovi, posuđeni su od drugih, a arhitektura je dosadna s odvratnim uređenjem interijera", napisao je Rumbold.

"U Brazilu se može kupiti sve, od vozačke dozvolee do suca Visokog suda"

Sir John Russel je 1969. dolazio iz Rio de Janeira kad je napisao da je Brazil "vraški loše vođen".
"Korupcija je toliko raširena da možete kupiti sve, od vozačke dozvole do suca Visokog suda. Brazilci su ipak drugorazredan narod, ali je isto tako očito da su na putu do prvorazredne budućnosti", piše u pismu bivšeg veleposlanika u Brazilu.

Dosadne diplomatske zabave

O Africi je pisao 1969. bivši nigerijski veleposlanik, Sir David Hunt. "Vođe zemalja zapadne Afrike imaju izluđujuću naviku birati one postupke koji će nanijeti maksimalnu štetu njihovim vlastitim interesima", napisao je Sir David Hunt.

No, nisu britanski diplomati kritizirali samo ostale, već im je i njihova vlastita služba bila predmetom kritika. Tako se većina njih žalila na dosadne koktel-zabave i nezanimljiv diplomatski život. "Zaista, koktel-zabave su smrt, kao što bi se, siguran sam, 99 posto kolega složilo" napisao je David Gore-Booth 1999. kada je odlazio iz Delhija.

Pročitajte više