Pitali smo Freda Matića kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv/Index

PREDRAG Fred Matić rođen je 1962. godine u Požegi. 

Jedan je od heroja obrane Vukovara 1991., nakon čega je završio u srpskim logorima. 

Bio je ministar branitelja i saborski zastupnik, a sada je SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

“S obzirom na osobnu povijest i životne okolnosti u zadnjih 30-ak godina, moj interes za čitanjem usko je povezan s ratnim i poratnim događajima. Kao protuteža tim temama je humor i tako balansiram između teških ratnih tema i onoga što ih ublažuje ili stavlja u ravnotežu. To ne bira pamet, nego srce”, objasnio je Matić svoj izbor pet omiljenih knjiga, koje preporučuje čitateljima Indexa.

Jedan dan Ivana Denisoviča - Aleksandar Solženjicin

Knjiga koja me višestruko fascinira. Govori o patnjama u Staljinovim sibirskim logorima i gulazima, a dobio sam je u zarobljeništvu 1992. godine u Sremskoj Mitrovici i sačuvao za uspomenu. Kakve li ironije? U logoru o logoru. Čovjek spozna da i od najgoreg postoji još i gore, ali ostaje pitanje koji je gori?! 

Anđeo smrti - John Blehm

Imao sam čast upoznati autora, pa čak i napisati malu recenziju u hrvatskom izdanju. PTSP (rak duše) iz pera vijetnamskog veterana. Teško štivo, ali i podsjetnik kako je patnja nakon rata univerzalna, a istovremeno vrlo individualna. 

Uho, grlo, nož - Vedrana Rudan

Jedna i jedinstvena spisateljica. Ova, kao i druge njene knjige, ogoljeno do kraja govori britko o svakodnevici i ljudskim sudbinama, životima, emocijama, a sve to na osebujan, brutalan i ponekad vulgaran način. Zbog svega toga je i volim čitati.

91,6 MHZ Glasom protiv topova - Alenka Mirković

Vjerojatno najbolja knjiga o Domovinskom ratu. S obzirom na to da je moja sugrađanka, školska kolegica i ratna suborkinja, znam da je napisala istinitu priču o vukovarskoj bitci i danima opsade grada. Nekima se knjiga nije svidjela jer se sadržaj ne poklapa s nekim uvriježenim mitovima. I baš zato je odlična.

Kako se ubiti - Robert Roklicer

Još jedan moj Vukovarac, na žalost pokojni. Kakvo realno, jednostavno i tečno pripovijedanje. Originalan i jedinstven vukovarski humor, surov do boli, na granici crnoga, a opet tako sočan, pitak i neponovljiv. Kako je čitaš i ideš prema njenom kraju, osjetiš iskrenu "ljutnju" zbog toga što uskoro završava. Veliki neotkriveni i prerano otišli spisateljski talent.


 

Pročitajte više