Pitali smo Stipu Petrinu kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatna arhiva

STIPE PETRINA je dugogodišnji načelnik Primoštena, a svojedobno i saborski zastupnik. Rođen je 5. listopada 1954. godine u Primoštenu. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja koje 1969. godine završava u Primoštenu, školovanje nastavlja u Zagrebu u srednjoj Tehničkoj školi strojarskog smjera koju završava 1974. godine. Nakon toga godinama radi kao pomorac.

Na početku Domovinskog rata pridružuje se obrani Hrvatske.

Neki ga smatraju jednim od kontroverznijih hrvatskih političara, no stanovnici Primoštena su ga za načelnika Općine birali četiri puta. Od 2001. godine do danas sve dužnosti u Općini Primošten obavlja volonterski i bez naknade. Oženjen je Anitom Vidović, ima troje djece: Anu, Bernardu i Jelenu.

Ovo je njegovih pet omiljenih knjiga.

Tuđman, biografija - Darko Hudelist

S obzirom na loš trenutak u kojem se nalazi RH (nalazi se ona u lošem trenutku od 1990.), obavezno preporučujem da se pročita knjiga novinara i publicista Darka Hudelista o Tuđmanu. Knjiga je plod dugogodišnjeg istraživanja i temelji se na činjenicama iz pribavljenih dokumenata i razgovora sa suvremenicima Franje Tuđmana.

U knjizi je objavljeno mnoštvo javnosti dotad nepoznatih biografskih detalja o prvome hrvatskom predsjedniku koji ne stvaraju baš pozitivnu sliku o Franji Tuđmanu kao "velikom" Hrvatu. Čitajući knjigu, lako se da zaključiti kako je i iz kojih razloga "stvorena" hrvatska država  1990. Dade se iščitati iz dostupnih dokumenata objavljenih u knjizi kako je i za koliko prodana hrvatska budućnost .

Izlazak knjige obilježila je nervoza obitelji Tuđman koja je prijetila tužbama autoru. Kao što vidimo, knjiga je ipak izašla, a ni jedan sudski spor nije pokrenut. Dovoljan je to dokaz da je napisano u knjizi vjerodostojno. Preporučuje se kao obavezna lektira za sve zatucane i zaljubljene zanesenjake u lik i djelo Franje Tuđmana.

Memoari - Henry Kissinger

Nastavno na prvu knjigu, nužno je pročitati i Kissingerove Memoare. Štivo je izuzetno obimno i na trenutke dosadno, ali se na kraju isplati. Memoari jasno definiraju licemjernost i podlost američke politike prema trenutnim saveznicima koje Ameri troše (ako mogu) kao toalet papir. Slikovit primjer takve politike je detaljno opisan u slučaju Zulfikara Ali Buta, četvrtog predsjednika neovisnog Pakistana, koji je omogućio Americi da se približi Kini, koja je pak pomogla Americi da se izvuče iz rata u Vijetnamu. Usprkos pozivu Ali Buta da mu pomognu kad mu je trebalo, Amerika se oglušila i on je obješen u travnju 1979. godine.

Ovo je na znanje svima u RH koji bezuvjetno zagovaraju savez s Amerikom.

Memoari su zanimljivi i po činjenici malo kome poznatoj da je Henry Kissinger bio prvi visoki američki dužnosnik koji je kročio u Zabranjeni grad i na Trg Tiananmen, što mu Richard Nixon, tadašnji predsjednik, nikada nije oprostio. Ipak je Henry bio samo njegov izaslanik.  

Parsifalov mozaik - Robert Ludlum 

Nenadmašni majstor političkih trilera uvodi nas u svijet skriven od očiju "običnih ljudi".

Sam autor kaže: "Bez obzira pišete li dramatično ili komično, pišete kao čovjek kome nešto smeta, ili kojega nešto vrijeđa, ili plaši. To ja upravo činim. Priznajem da sam ponekad uplašen – najviše zloupotrebom moći od fanatika, ekstremista bilo kojih boja …"

Ovome čitatelj nema što dodati ili oduzeti.

Sodoma. U ormaru Vatikana - Frederic Martel

Papa Franjo kaže da se “iza krutosti uvijek nešto krije, najčešće dvostruki život". Sodoma razotkriva licemjerje i trulež u samom srcu današnjeg Vatikana i Rimokatoličke crkve. Celibat svećenika, osuđivanje korištenja kontracepcije, prikrivanje seksualnog zlostavljanja, odstupanje pape Benedikta XVI., mizoginija među klerom, zavjere protiv pape Franje… 

Istinu nije lako čuti, a prema autoru ona glasi: većina vatikanskih svećenika su homoseksualci, ovisni o "kulturi tajnosti" koja utječe na čitav niz njihovih odluka. Obavezno pročitati. Knjiga nije protiv Crkve, već protiv lobija koji već dugo, dugo vladaju Crkvom i štete Isusovoj crkvi iza koje se vatikanski lobiji skrivaju.


 
Mossad. 50 godina tajnog rata - Uri Dan

Uri Dan, autor biografije Ariela Sharona, poznati je izraelski novinar i politički analitičar. Ovo djelo analizira djelovanje izraelske tajne službe i pojašnjava djelovanje Mossada u zadnjih 50 godina.

Za one koji "vole znati" što se dešava mimo svjetala pozornice, što se dešava "iza zavjese“ i o čemu "obični ljudi" i ne razmišljaju. Knjiga dosta dobro pojašnjava razloge zašto se Izrael održao svih ovih godina usprkos neprijateljskom okruženju.


 

Pročitajte više