Pitali smo Zvonimira Troskota kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv

ZVONIMIR Troskot rođen je 1984. godine u Zagrebu. 

Bavio se nogometom, završio je Ekonomski fakultet, a javnosti je postao poznat kao zaštitno lice Građanske inicijative Narod odlučuje, koja je bila usmjerena na promjenu izbornog sustava.

Sada je kandidat Mosta za sabor, a ovo je njegovih pet omiljenih knjiga.

Scott Hahn – Hail, Holy Queen

Općenito sam veliki ljubitelj svih djela Scotta Hahna kojeg, uz Papu Benedikta XVI., smatram najznačajnijim živućim biblijskim teologom. Od svih njegovih djela najdraža mi je knjiga Hail, Holy Queen u kojoj, na temelju brojnih izvora, znanstveno, filozofski i teološki daje sliku Marije, prema kojoj je još kao mali dječak imao vrlo iskrivljenu sliku, što opisuje i u knjizi. Svima koji istinski žele upoznati Mariju i njezinu ulogu u kršćanstvu toplo preporučujem ovu knjigu.

John Lennox – Gunning for God: Why the New Atheists are Missing the Target 

Ova knjiga je veliki doprinos u dijalogu svih onih koji imaju oprečne stavove po pitanju Boga i znanosti jer ih ovaj simpatični sveučilišni profesor s Oxforda međusobno ujedinjuje. Na vrlo pitak način prikazuje kako razvoj znanosti i postojanje Boga nisu međusobno isključivi. Osim toga, profesor John Lennox je javno debatirao s najpoznatijim ateistima na svijetu Christopherom Hitchensom, Richardom Dawkinsom i Lawrenceom Kraussom. Osim ove knjige, svima onima koje zanima ta tematika preporučujem i te debate.

Noam Chomsky – Manufacturing Consent

Profesor Noam Chomsky ima fenomenalne analitičke uvide u način na koji mediji i političke elite diljem svijeta utječu na javno mnijenje. Ova knjiga mi je pomogla shvatiti trendove u kojima se međusobno isprepliću mediji i politika. Iako se s nekim stavovima profesora Chomskog ne slažem, puno sam naučio iz njegovog načina izlaganja izvora i argumentacije. 

A.K. Dixit i B.J.Nalebuff – Thinking Strategically

Ovo je jedna od najboljih knjiga koja na vrlo pragmatičan način objašnjava kompleksne matematičke modele odlučivanja (primjerice: Zatvorenikova dilema), što mi je osobito poučno u kontekstu ekonomije, biznisa i politike. 

Irving Stone – Agonija i ekstaza 

Ovo mi je najdraži roman, u kojem su prikazana sva unutarnja previranja Michelangela i njegovi otpori prema slikarstvu. Najljepše slike koje su mi ostale bile su njegova ljubav prema kiparstvu i kako je u neobrađenom kamenu, i prije nego što je počeo klesati, vidio kako bi skulptura trebala izgledati. Ta ljubav prema kiparstvu se najbolje vidi u skulpturi Davida.

Pročitajte više