Pivari podržavaju Pravilnik o ambalaži

UDRUŽENJE proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore podržava donošenje novog Pravilnika o ambalažnom otpadu.

Predsjednik udruženja Pero Ivanković na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao je da pivo neće poskupjeti primjenom novog Pravilnika. Pivari će dodati 0,5 lipa po nepovratnoj boci, a taj će se iznos-depozit kupcima isplatiti kada natrag vrate ambalažu.

Ivanković smatra da treba donijeti poseban zakon kojim bi se regulirao depozit, kako bi se spriječile manipulacije oko kaucije. Naime, prema važećem zakonu trgovci je sami mogu odrediti.

Prema novom Pravilniku kojeg je pripremilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ubuduće će proizvođač ili uvoznik morati plaćati naknadu za svu nepovratnu ambalažu prodanog proizvoda. Nacionalni cilj je da se u prvoj godini do 2015. godine zbrine 65 posto ambalažnog otpada.

Tu poticajnu naknadu, objasnio je Ivanković, neće plaćati proizvođači piva jer već sada zadovoljavaju uvjete koje je postavilo Ministartsvo.

Pivari već sada imaju razvijen sustav povrata ambalaže. Godišnje proizvedu oko 750 milijuna boca i limenki piva, od čega je oko 500 milijuna u povratnoj ambalaži.

Pročitajte više