UHLJEBISTAN

Plenković dosta diže plaće u javnom sektoru. Huić: "To je recept za katastrofu"

Foto:Marin TironiPIXSELL;123rf;Index

ANDREJ Plenković danas je u saboru najavio povećanje plaća javnom sektoru za preko 6 posto u idućoj godini. Povećanje bi se, kako je najavio, trebalo provesti u tri vala, od po 2 postotna boda, a odnosi se na sve javne i državne službenike i namještenike.

>> Plenković: Svim javnim i državnim službenicima povećavamo plaće za 6,12%

Huić: Ovo je recept za katastrofu

Davor Huić, direktor udruge poreznih obveznika “Lipa” koji je za Index komentirao ovu Plenkovićevu najavu, kaže da za to nema apsolutno nikakvog opravdanja, da masa plaća u javnom sektoru prebrzo raste a da on isporučuje vrlo loše usluge onima koji ga plaćaju.

“Problem je u tome što masa plaća prebrzo raste. Od 2015 do sada porasla je s 36 na 44 milijarde kuna. To je osam milijardi kuna u četiri godine, što je 20 posto, ili oko 17,5 posto ako uzmemo u obzir inflaciju. Istovremeno, BDP je porastao oko 10 posto. Znači rast mase plaća je skoro duplo veći od rasta ekonomije i za to nema apsolutno nikakvog opravdanja jer se ne povećava kvaliteta javnih usluga", kaže Huić.

"Javni sektor je na granici disfunkcionalnosti, a to pokazuju objektivni podaci iz svake sfere koji su briga države. Na primjer, sudstvo, imamo najnižu percepciju nezavisnosti sudstva, ili javno školstvo, koje ima kriminalne rezultate, ili uzmimo stanje komunalija - kanalizacije i vodovoda, koji su u kriminalnom stanju. Imamo enormno skupi javni sektor čiji troškovi rastu duplo brže od rasta ekonomije i to je recept za katastrofu. Te plaće je teško smanjiti kada dođe do usporavanja rasta i to je omča oko vrata. Nema nikakvog razloga da raste tom brzinom. Ne povećava mu se kvaliteta, broj stanovnika u Hrvatskoj se smanjuje, a javni sektor raste. Zašto?” pita se naš sugovornik.

Majetić: Ponovno se povećavaju troškovi proračuna, bez reformi

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić smatra da je ovo povećanje plaća rezultat pritiska sindikata javnih službi te je poručio da poslodavci nisu sretni što se povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi i dalje nema.

"Mi kao poslodavci nismo sretni da se ponovo povećavaju troškovi državnog proračuna i da se povećavaju plaće bez da se u jednom resoru napravila ozbiljna reforma i analiza kako sustav optimizirati. Stav poslodavca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se provela štednja - smanjivanje, a ne povećavanje", rekao je Majetić.

Dodao je i da smatraju da se plaće trebaju povećati, ali da prije toga treba napraviti reforme velikih sustava, pa uštede preusmjeriti u plaće. 

"Mislimo da plaće treba podizati koliko se može, ali mislimo i da se prije takvih odluka trebalo napraviti ozbiljne reforme i optimizacija i zdravstva i obrazovanja i javne uprave i vidjeti gdje se može uštedjeti i manje trošiti, a onda to preusmjeriti na povećanje plaća", rekao je Majetić.

 

Pročitajte više