Plenković: EU s oprezom i neodobravanjem prati Dodikove najave

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PORUKE srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika s neodobravanjem i oprezom se prate u Europskoj uniji, izjavio je u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da je na dvodnevnom summitu čelnika EU, koji je završio u petak, u okviru rasprave o vanjskoj politici inicirao raspravu o Bosni i Hercegovini.

"U raspravu su se uključili njemačka kancelarka Angela Merkel, slovenski premijer Janez Janša, mađarski Viktor Orban, španjolski Pedro Sanchez, još nekoliko kolega i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Svi su svjesni napetosti situacije, gdje svi s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od Dodika u pogledu funkcioniranja BiH", rekao je Plenković.

Dodik je u posljednje vrijeme najavio niz koraka koji bi praktički vodili prema odcjepljenju srpskog entiteta od BiH.

Akcijski planovi

Među ostalim, najavio je da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS-a uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.  

Plenković je rekao da je u raspravi istaknuo potrebu da se na vrijeme postigne konsenzus o izbornom zakonu kako bi se Hrvatima, kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, omogućilo da se njihovi predstavnici biraju na legitiman način u institucije BiH.

"Vjerujem da će razgovori koje će sljedeći tjedan voditi predstavnici EU i SAD-a ići u tom smjeru", rekao je Plenković.

U okviru rasprave o migracijama čelnici EU razgovarali su i o akcijskim planovima kojima bi se državama koje nisu članice EU pomoglo da bolje upravljaju migracijama. Jedna od tih država je i Bosna i Hercegovina.

Plenković kaže da je tu riječ o nizu mjera kojima bi se pomoglo tim zemljama da jačaju svoje kapacitete, kako bi bolje izdržavale migrantski pritisak i kontrolirale migrantske tokove.

Pročitajte više