Plenković kaže da ima novi plan. Manje će obećavati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mandatar za sastav vlade Andrej Plenković rekao je, predstavljajući u Hrvatskom saboru program 16. vlade, kako želi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku, uz napomenu da im je ambicija obećati manje, a ispuniti više.

"Jasno je i logično da je program vlade predizborni program HDZ-a. Sigurno da nećemo taj program baciti u smeće i pisati neki novi, to bi bila prevara birača", kazao je Plenković predstavljajući program u kojem se navodi pet prioriteta.

"Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu održivu i suverenu Hrvatsku", poručio je navodeći odgovornu fiskalnu politiku, gospodarski rast, kvalitetnije obrazovanje, promicanje digitalizacije i zelenu tranziciju.

"S obzirom na trenutne geopolitičke izazove, ovi elementi postaju još važniji nego ikada prije", istaknuo je.

Poručio je i da će nastaviti poticati socijalni dijalog.

Spomenuvši projekciju rasta BDP-a u ovoj godini od 3.3 posto, Plenković je naglasio kako to znači da Hrvatska raste brže od prosjeka Europske unije te da će se već u ovoj godini stvoriti pretpostavke da do 2028. dosegnemo 80 posto prosjeka razvijenosti EU.

Kada se prijeđe 80 posto, odlasci u druge zemlje su iznimke, a ne trend, rekao je.

Rast prosječne plaće na 1600 eura

Kazao je i kako mala stepenica fali da Hrvatska dosegne najviši kreditni rejting A.

Najavio je i rast prosječne plaće na 1600 eura, mirovina na 750 eura, uz napomenu da im je ambicija obećati manje, a ispuniti više.

Vodit ćemo računa i o osobama s invaliditetom, omogućiti do 2030. da svako dijete ima mjesto u vrtiću, a da do 2027. sva djeca u školi imaju jednosmjensku nastavu, dodao je.

Za demografiju je rekao da će se kroz međuresornu suradnju, putem raznih mjera, poticati i snažiti obitelji te stvarati preduvjeti da u obiteljima ima više djece.

"Udvostručit ćemo jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, za svako dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, povećat ćemo nakade za roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja, povećati minimalnu studentsku satnicu", naveo je uz ostalo.

U fokusu će biti i borba protiv korupcije, zaštita od nasilja, osobito žena i djece, bolja zdravstvena zaštita i pristupačno stanovanje.

Novi zakon o medijima 

"Predložit ćemo i novi zakon o medijima koji će ojačati neovisnost medija, osigurati stabilno financiranje, poticati profesionalno novinarstvo, uključujući zaštitu autorskih prava novinara", kazao je Plenković o programu.

"Ono što radimo i što smo učinili je rezultat procesa konzultacija sa našim partnerima", kazao je Plenković i podsjetio da je saborski mandat osoban i neopoziv te svatko od zastupnika raspolaže s njim kako želi.

"Po logici jedne od zastupnica, svaka koalicijska vlada u bilo kojoj zemlji bila bi neka trgovačka koalicija", rekao je Plenković i istaknuo kako je riječ o normalnom, demokratskom, postizbornom dogovaranju.

"A ne naricanje gubitnika i traženje iskre u oku kod ideološki nespojivih partnera. Taj cirkus koji smo gledali od vas nije bio nužan, za vas je bio po meni politički ponižavajući i krajnje nepotreban", poručio je Plenković oporbi i savjetovao da se u budućnosti suzdrži od toga.

"Program vlade je sadržajan, kvalitetan, realan, a ministri koji su ovdje su ljudi koji su išli na izbore i dobili povjerenje", zaključio je Plenković.

Kazao je kako očekuje doprinos svakog člana i članice vlade te da dijalog u ovom novom sazivu Hrvatskog sabora bude na razini najvišeg predstavničkog doma.

Pročitajte više