Plenković kaže da se Brexit neće dogoditi u petak

Foto: FAH

IZLASKA Velike Britanije iz EU-a sigurno neće biti u petak, 12. travnja, a na summitu Europske unije će se razgovarati na koliko dugo će biti odgođen izlazak, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Moj je osjećaj da Brexita sigurno neće biti 12. travnja, što i nije teško predvidjeti, a sad hoće li biti dulja ili kraća odgoda, o tome ćemo razgovarati", rekao je Plenković novinarima po dolasku na izvanredni summit EU-a posvećen Brexitu.

Čelnici EU-a okupili su se u srijedu u Bruxellesu kako bi odlučili o zahtjevu britanske premijerke Therese May da se odgodi izlazak do 30. lipnja. May i dalje nastoji progurati u britanskom parlamentu sporazum o razdruživanju, koji je dosad već tri puta odbijen. Nedavno je pokrenula pregovore s oporbenim laburistima kako bi osigurala njihovu potporu.

Što čeka Britaniju?

May je u srijedu po dolasku na izvanredni summit izjavila da računa na izlazak prije predviđenih izbora za Europski parlament i da je stoga manje važna duljina odgode o kojoj bi trebali odlučiti čelnici 27 zemalja članica.

S druge strane, čelnici 27 zemalja članica nisu skloni dati kraću odgodu kako se ne bi doveli u situaciju da svaka 2 do 3 tjedna održavaju izvanredne summite i produljuju rokove jer je stanje u Velikoj Britaniji potpuno nepredvidivo.

Velika Britanija će u svakom slučaju morati održati europske izbore ako želi odgodu za razdoblje i nakon tih izbora. U nacrtu zaključaka za ovaj summit kaže se da će se Brexit dogoditi 1. lipnja ako Velika Britanija ne održi europske izbore koji se održavaju u svim zemljama članicama od 23. do 26. svibnja. U Velikoj Britaniji, bude li tada članica, izbori se tradicionalno održavaju četvrtkom, dakle morali bi se održati 23. svibnja.

Plenković je rekao da su sada na stolu dvije opcije - jedna je 22. svibnja u slučaju da se ne održe izbori, a druga je jedno dulje produljenje od šest mjeseci pa negdje do ožujka sljedeće godine.

Pročitajte više