Plenković na sjednici vlade: Prava ljudi koji se istražuju važnija od senzacionalizma

Počela je sjednica vlade.

Na početku se obraća Plenković.

Njegovo obraćanje i sjednicu pratite ovdje

Predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako je ta izmjena zakona, kojom su, tvrdi, isključeni bilo kakvi uplivi na novinare, rezultat slušanja stručnih komentara i nije posljedica političkog pritiska ili medija.

U svojoj izjavi Plenković je naglasio da su ove promjene usmjerene na zaštitu presumpcije nevinosti i privatnosti sudionika u postupku, kao i na zaštitu samog postupka. "Kod nas je curenje podataka iz istraga postalo uobičajeno, a za štetu koja je time nanesena rijetko tko odgovara", rekao je premijer, dodajući da takva praksa nije prihvatljiva ni za one koji su zaduženi za progon ni za one koji su dio istrage.

Premijer je također istaknuo da cilj promjena nije ograničavanje prava javnosti na informiranje, već da će se detaljno razraditi pitanja vezana uz javni interes. "Svrha je da prava uključenih u postupak budu prije senzacionalizma.

Radi se o usklađivanju hrvatske zakonske prakse s europskim standardima. Ključni cilj je prekinuti spregu koja je postojala proteklih godina i koja je postala neželjeni standard.

Vlada RH time potvrđuje svoju posvećenost pravdi i demokratskim standardima, osiguravajući da represivna tijela rade u skladu s najvišim standardima, koji su na raspolaganju demokratskim državama", ustvrdio je Plenković.

Uskoro opširnije

Pročitajte više