Plenković o moratoriju na kredite: Račune treba plaćati

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković poručio je u srijedu SDP-ovom Peđi Grbinu, kojeg je zanimalo kada će moratorij na kredite postati obveza za banke i hoće li se produljiti moratorij na ovrhe, kako nije realno beskrajno otpisivati obveze jer se krediti i računi moraju plaćati.

"Obveze koje građani i pravne osobe preuzimaju moraju se ispunjavati, znači ne može biti nekih otpisa privatno ili preuzetih obaveza beskrajno, to jednostavno nije realno", kazao je Plenković u saboru tijekom aktualnog prijepodneva.

"Trebaju se plaćati računi i krediti, ne može država baš reći 'velika je globalna kriza i sad nitko više ništa ne može plaćati'", dodao je. Naveo je da su iz vlade poduzeli aktivnosti prema bankama te s javnim bilježnicima razgovaraju o tome kako građanima olakšati situaciju.

"U krizi dati novac za plaće - da, ali zaboraviti sve privatne obveze koje ljudi preuzimaju jednostavno nije realno", rekao je Plenković na što mu je Grbin uzvratio kako je licemjerno kad docira građanima koji su ostali bez posla ili nisu dobili sezonski posao koji su očekivali.

Plenković protiv teza koje kreiraju paniku u ekonomskom i financijskom smislu

Premijer je podsjetio da je na dan 31. kolovoza u Hrvatskoj bilo više zaposlenih nego prije epidemije koronavirusa. "Protivim se tezama onih koji kreiraju paniku u ekonomskom i financijskom smislu kad je vlada pravodobno poduzela mjere da ne dođe do većeg gubitka radnih mjesta i rasta nezaposlenosti", rekao je.

Poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta pohvalio se i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, najavivši i daljnje mjere, primjerice za mikropoduzetnike te za financiranje kraćeg radnog vremena. 

Pročitajte više