Plenković objašnjavao novinarima i urednicima kakve naslove moraju stavljati

PREMIJER Andrej Plenković posljednja dva dana kritizira neovisne medije. Jučer ga je na presici uzrujalo pitanje novinarke N1 jesu li Jandroković i Šeks pretjerali kad su Zorana Milanovića nazvali ludim. Obrušio se na nju i usporedio je s Milanovićem.

>Plenković novinarki N1: Ne izvrćite rečenice drugih, tu me podsjećate na Milanovića

"Prvo, nisam čuo ovo što se vi rekli ni od koga od njih. To je broj jedan. Ponovno, dakle, već drugi put, ja vas ljubazno molim zbog profesionalnog standarda. Vašeg osobno, a, ako hoćete, onda i vaše kuće, da ne izvrćete rečenice drugih ljudi, jer ovo što ste vi sada rekli nitko od tih ljudi nije izgovorio. Tu me čak podsjećate na Milanovića, jer on govori o tome da sam ja uvrijedio profesoricu Đurđević, a nisam", rekao je jučer premijer. 

>Prekinuo novinarku pa svojim monologom završio presicu

Kasnije je opet kritizirao neovisne medije, a sličnu je potrebu osjetio i danas, prilikom novog obraćanja javnosti. Davao je upute urednicima kakve bi naslove trebali stavljati.

"Što je ovo, na što to sliči?", kazao je Plenković opisujući Milanovićeve istupe.

"Trebamo to osvijestiti. Malo smo postali previše tolerantni, i to govorim svima vama, vašim urednicima i redaktorima na portalima. Te opreme, to je sve ništa. Lijepo gledajte i čitajte tko što govori i tko što piše i jasno definirajte tko je tko. To je preporuka svima vama, radi zdravlja hrvatskog društva."

Reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo

Nakon jučerašnjeg istupa premijera reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo. HND je pozvao predsjednika vlade da samo odgovori na novinarska pitanja, umjesto da se ponaša kao glavni urednik svih hrvatskih medija i da im docira.

>HND: Neka Plenković odgovori na pitanja umjesto da docira novinarima

Krajnje neprimjerenim smatraju i postupak glasnogovornika predsjednika Republike Nikole Jelića, koji je putem Twittera javno prozvao Sandru Bartolović, dugogodišnju honorarnu suradnicu Hine, novinarku koja već desetljećima prati rad hrvatskog sabora i političkih stranaka.

"Osoba koja radi i prima plaću u javnom informativnom servisu, Hini, prostački sustavno vrijeđa predsjednika Republike. Pozivam sve novinare Hine i djelatnike svih javnih ustanova da oderu po premijeru. I to se valjda smije, neće vam nitko ništa zamjeriti. Ajmo!" napisao je Nikola Jelić, reagirajući na oštre komentare koje je na svom privatnom Twitter profilu objavila Bartolović o ponašanju predsjednika Zorana Milanovića.

"Takvo prozivanje s pozicije predsjednikova glasnogovornika može se okarakterizirati kao pritisak na novinarku i pokušaj diskreditacije njezina profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo", upozorio je HND, ustvrdivši da je javnost ta, a ne političari, koja će ocijeniti rad novinara i medija, dok političari i svi drugi javni dužnosnici samo trebaju odgovoriti na postavljena pitanja.

 

Pročitajte više