Plenković priznao dogovor HDZ-a i Hrasta: "Nije to prevara birača"

Foto: Hina

IAKO je HDZ objavio kako na izbore izlazi sam, na izbornim listama nalaze se i kandidati drugih stranaka. Primjerice, na listama se nalaze i imena dvoje kandidata stranke HRAST.

Andrej Plenković tvrdi da u tome nema ništa sporno te da se ne radi o prevari birača.

"S Hrastom smo dogovorili da dvoje njihovih kandidata. Oni su kao osobe na listi, ali su liste isključivo liste HDZ-a i u 9. i 8. izbornoj jedinici", rekao je novinarima, koji su ga pitali i zašto oni nisu navedeni kao članove stranke, ili čak osnivači.

"Zato što je to bio naš politički dogovor", odgovorio je .

Tvrdi da se ne radi o prevari birača.

"Ne nije nikakva prevara birača, to je politički dogovor između HDZ-a i Hrasta. Postoje brojne bliskosti, mi smo htjeli im poslati jedan signal. Oni su na takav aranžman spremno pristali i mislim da je to u redu", rekao je Plenković.

HDZ kampanju počinje na Hvaru

Plenković je najavio da će HDZ predizbornu kampanju početi u Starom Gradu na Hvaru, na blagdan Svetoga Roka, u utorak 16. kolovoza,  kada će se obilježiti i 2.400. obljetnica postojanja Staroga Grada.
 
"Na fešti Sv. Roka obilježit ćemo 2.400 godišnjicu Starog Grada na Hvaru, gdje ćemo i započeti našu predizbornu kampanju," izjavio je Plenković  za Hinu u Metkoviću gdje je nazočio 19. Maratonu lađa.

Istaknuo je da je  Maraton lađa potvrda jedne lijepe tradicije koja je nastala u dolini Neretvi i koja okuplja ne samo Neretljane, nego i goste iz drugih zemalja.

"Imao sam čast biti s našim lađarima dok sam bio zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Parizu, dočekati ih u francuskom Kaleu kada su (2009.) preveslali La Manche što je bio jedan od njihovih međunarodnih pothvata," rekao je Plenković.

Naglasio je da  neretvanski Maraton lađa daje doprinos hrvatskoj baštini i tradiciji i svemu onome što je dobro za Dubrovačko-neretvansku župaaniju i dolinu Neretve.

Na upit kako s iskustvom europarlamentarca iz europske vizure gleda na očuvanje hrvatske tradicije kao što je Maraton lađa, Plenković je ponovio kako je iznimno važno da mladi sudjeluju u očuvanju takvih tradicija.

"Sigurno je da su lađari kao što su i  alkari, koji su prošle godine na moj poziv bili u Bruxellesu u povodu 300. obljetnice  Sinjske alke, a ove godine su bili i moji Hvarani iz Staroga Grada u povodu 2.400. godišnjice Staroga Grada - ono pozitivno što nam donosi Dalmacija i naša kultura, tradicija i povijest. Te manifestacije svake godine podsjećaju i naše mlade da prionu u očuvanju tih vrijednosti," zaključio je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte više