Plenković: Završili smo paket mjera. Ograničit će se cijene nekih proizvoda

Screenshot: N1

PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka HDZ-a. Rekao je da je kreiran paket mjera za građane i gospodarstvo i da su članovima Predsjedništva predstavljene njegove konture.

Na početku je kazao da su razgovarali o velikoj aferi u kojoj je Ina oštećena za više od milijardu kuna. Istaknuo je da se radi o kriminalu pojedinaca te da nema nikakvog političkog pokroviteljstva.

"Novac nije nestao, zamrznut je", rekao je.

"Uprava Ine više nema povjerenje hrvatske vlade. Najavljeni su razgovori s MOL-om u srijedu, jasno ćemo iznijeti naš stav", rekao je. 

"Imam nultu toleranciju na korupciju. Borba protiv korupcije nastavit će se bez obzira na stranačku pripadnost, ime i prezime. Vlada i koalicija su stabilni", kazao je Plenković pa prešao na najavljene mjere pomoći vezane uz rast cijena energenata.

Paket mjera

"U četvrtak ćemo izaći s paketom mjera. Na stranačkim tijelima iznesene su konture paketa mjera koji će biti pravedan, snažan i sveobuhvatan. Tiče se cijene struje i plina, koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda, omogućiti da hrvatski građani tijekom jesenske i zimske sezone imaju dovoljno plina i struje te da to budu u stanju financijski iznijeti. Neću govoriti o detaljima plana, predstavit ćemo javnosti to u četvrtak", rekao je. 

 

Na pitanje je li predstavio paket mjera vrhu HDZ-a, rekao je da je predstavio samo konture.

Je li paket mjera uopće završen, pitali su ga novinari. 

"Je, je. Perfektuira se", odgovorio je.

Kazao je da troškovi ovog paketa neće biti toliko visoki kao kod pandemijskog paketa mjera. 

Na novinarsko pitanje odgovorio je da će pregovore s MOL-om voditi ministar gospodarstva.

"Prosvjede organizira ona ista antivakserska ekipa"

Na pitanje o tome da je prema posljednjoj anketi HDZ doživio ogroman pad, kazao je da postoji i druga anketa otprije par tjedana "o kojoj skoro da nitko ne govori i stavljena je pod tepih". Prigovorio je da je anketa rađena telefonski usred afere s Inom i da je jasno da je ta afera štetila HDZ-u. 

Osvrnuo se na najavljeni prosvjed ispred zgrade HDZ-a.

"Prosvjede organizira ista ona antivakserska ekipa koja je prosvjedovala protiv covid-mjera. Toga moraju biti svjesni svi koji namjeravaju participirati", rekao je. 

"Nećemo mi prihvatiti da nam svaka šuša lijepi etikete zbog nekog drugog", rekao je Plenković.

"Nećemo mi pjevati po notama oporbe. Što se tiče prosvjeda, znamo dobro tko to organizira. Tu ekipu smo vidjeli", kazao je. 

Ponovio je da novac iz pljačke Ine nije nestao, nego da je zamrznut i da je u riznici Ministarstva financija. 

Na pitanje je li ovo zadnji paket mjera, rekao je da to ovisi o situaciji. 

Za kritike šefa SDP-a Peđe Grbina nakon afere s Inom rekao je da je Grbin "valjda dobio upute iz Kragujevca" te da "ni ne zna gdje mu je žena diplomirala", a da njima docira.

Pročitajte više