Ploče: Predstavljena monografija o Pločama

U POVODU održavanja Maratona lađa "Neretva 2003" večeras je u Zračnom pristaništu "Ploče" u pločanskoj luci predstavljena monografija pod nazivom "Luka i Grad Ploče 13872003" autora Ante Kovačevića, istaknutog hrvatskog povjesničara iz doline Neretve.

Monografija je ilustrirana crno-bijelim i kolor fotografijama, a sadrži brojne povijesne zemljovide, karte, faksimile i drugu dokumentacijsku građu. Osim na hrvatskom, monografija je tiskana i na engleskom i francuskom jeziku. Izdavač je Zavičajna zbirka, a suizdavač Grad i luka Ploče.

U monografiji su obrađene mnoge tematske cjeline vezane uz grad i pločansku luku. Posebno je obrađen razvitak grada od barake do suvremenog gradskog središta, izgradnja i razvoj pločanske luke, utemeljenje i razvoj Maratona lađa na Neretvi, te drugi sadržaji.

Najveće vrijednost te unikatne monografije je u povijesti pločanske luke od sredine 14. stoljeća do naših dana. Znanstveno je napisana na temelju prikupljanja, proučavanja, prevođenja tekstova i pisane arhivske građe iz brojnih svjetskih arhiva. Monografija proučava povijest jadranskih luka, posebno Dalmacije i Hrvatske, a recenzenti su istaknuti znanstvenici iz Zadra, Zagreba i Splita, rečeno je na predstavljanju u Pločama

Pročitajte više