Počela parnica o prebacivanju iseljeničkog novca na račun HDZ-ove zaklade

NA ZAGREBAČKOM Općinskom sudu danas je počela parnica u sporu Radovana Smokvine protiv HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koju Smokvina optužuje da je na svoj račun nezakonito prebacila novac koji su početkom Domovinskog rata iseljenici uplaćivali u jednu austrijsku banku za obranu Hrvatske.

Novac iz banke u austrijskom Villachu protupravno je na račun Zaklade prebacio bivši premijer i savjetnik predsjednika Tuđmana Hrvoje Šarinić, tvrdi Smokvina, koji je 1991. za obranu Hrvatske izdvojio 40.000 švicarskih franaka.

Na austrijskom računu u vrijeme kada ga je Zaklada preuzela nalazilo se više od 1,5 milijuna eura, kazao je Smokvina, dodajući da je novac uplaćen nakon što je tadašnji pomoćnik ministra za iseljenike Gojko Šušak pozvao Hrvate izvan domovine da pomognu u naoružanju i obrani.

Kako smatra da je novac iskorišten u druge svrhe, a ne za obranu, Smokvina traži povrat svojih 40.000 franaka.

Odvjetnici Zaklade odbacili su Smokvinine optužbe, ustvrdivši da on nikada nije uplatio sredstva za obranu, te da Zaklada nije preuzela novac sa stranih računa.

Za iduću raspravu sutkinja Nika Grospić je od tužitelja zatražila da dostavi prevedenu potvrdu o uplati na austrijski račun, te presliku Šuškovog poziva iseljenicima.

"Pravilo u svim civiliziranim zemljama je da donator dobije potvrdu na koji je način potrošen novac uplaćen na namjenski račun", kazao je Smokvina novinarima nakon ročišta. Dodao je da spor nije pokrenuo zbog samog novca, već iz moralnih razloga, odnosno znatiželje gdje je darovani novac otišao, te tko ga je potrošio i zašto.

O "tajnom" računu u Villachu, osim nagađanja u medijima, u posljednjih 10 godina nije bilo službenih informacija, a Smokvina nagađa da je tijekom rata kroz njega prošlo više od 200 milijuna njemačkih maraka. Potpisnici računa su, kako tvrdi, uz Šarinića bili i pokojni ministri Gojko Šušak i Jozo Martinović.

Jedini živući potpisnik, Šarinić, na Smokvinin je dopis odgovorio da ne želi surađivati ni odgovoriti na postavljena pitanja, pa se Smokvina, osim hrvatskom, obratio i austrijskom pravosuđu koje je, tvrdi, također prikupilo "opsežnu dokumentaciju" o spornom računu.

Razočaran u pravnu državu, Smokvina bivšu i sadašnju hrvatsku vlast optužuje za "lopovluk", te dodaje da je svatko tko želi doći izvana i uložiti u hrvatsku "budala".

(Hina) am so

Pročitajte više