Počeli palestinski predsjednički izbori

Palestinski birači počeli su u nedjelju ujutro glasovanje na predsjedničkim izborima, na kojima će izabrati nasljednika dugogodišnjeg čelnika Jasera Arafata preminulog u studenome prošle godine, javljaju agencije.

Birališta su otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se 12 sati kasnije. Prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti poznati u nedjelju navečer, a objavljivanje prvih privremenih službenih rezultata očekuje se u ponedjeljak ujutro.

Pravo glasa ima oko 1.8 milijuna Palestinca starijih od 18 godina, no, prema podacima središnjeg izbornog povjerenstva, njih samo 1.282.524 upisalo se na popis birača. Oni Palestinci koji se nisu upisali na popis birača ipak će moći glasovati na jednom od 1.074 biračkih mjesta uz predočenje osobne iskaznice.

Palestinci će svog novog predsjednika i nasljednika preminulog dugogodišnjeg palestinskog čelnika Jasera Arafata izabrati između jednog od sedam kandidata, a prema ocjenama analitičara, daleko najviše izgleda za pobjedu ima bivši palestinski premijer Mahmud Abas.

Od sedmorice predsjedničkih kandidata, trojica su poznata po svojim islamističkim stavovima. Od te trojice, dvojica su porijeklom iz pojasa Gaze, a treći je u kućnom pritvoru u SAD-u zbog svog djelovanja u korist islamističkih skupina.

Ostalo četvero kandidata je sa Zapadne obale, a njihova su stajališta više sekularna nego vjerska. Bivši palestinski premijer Abas - predstavnik glavnog palestinskog pokreta Fatah i prema mišljenjima većine analitičara sigurni pobjednik na nedjeljnim izborima - u svojim je predizbornim govorima ipak koristio neke islamske slogane.

Dvije glavne islamističke skupine - Hamas i Islamski džihad - odbile su imenovati svoje kandidate za predsjedničke izbore, ali su najavili da neće od svojih članova tražiti bojkot izbora.

Više od 8.000 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima moći će glasovati posredstvom jednog od članova svoje uži obitelji, budući da Izrael neće dozvoliti glasovanje u zatvorima.

Palestinski dužnosnici izrazili su strahovanja da bi izraelske vojne operacija na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze mogle spriječiti oko 100.000 birača iz istočnog Jeruzalema da glasuju što bi, smatraju Palestinci, moglo predstavljati ozbiljnije prepreke za održavanje izbora.

Izrael je sa svoje strane objavio da će povući svoje vojnike iz palestinskih središta na razdoblje od 72 sata - prije, tijekom i poslije izbora, a vlada premijera Ariela Sharona službeno je objavila da će dozvoliti Palestincima iz istočnog Jeruzalema da glasuju kao što je to bio slučaj i na izborima održanim 1996. godine.

Kako bi se spriječila mogućnost prevara i višestrukog glasovanja, birači će nakon što na listiću zaokruže ime svog kandidata i listić stave u prozirnu biračku kutiju, svoj prst morati umočiti u neizbrisivu tintu. Na biračkim mjestima za regularnost izbora brinut će se 3.000 palestinskih dužnosnika koje će nadgledati više od 2.300 međunarodnih i lokalnih promatrača, uz dodatnih 2.500 promatrača iz devet palestinskih političkih stranaka.

(Hina) xnb/xdv ydv

Pročitajte više