Počelo suđenje skupini švercera koju je predvodio Stanko Subotić Cane

NA POSEBNOM odjelu Okružnog suda u Beogradu počelo je suđenje skupini švercera cigaretama koju je tijekom 90-ih godina predvodio Stanko Subotić Cane. On se od 28. travnja nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Moskvi.

Srpski mediji izvješćuju da je suđenje skupini švercera počelo u odsutnosti prvoosumnjičenog Subotića koji je uhićen u Moskvi gdje je zadržan u pritvoru. Srpske ga vlasti traže zbog organiziranja šverca cigareta kojim je on i ostali optuženici, njih ukupno 14, ostvarili protupravnu dobit od 56 milijuna njemačkih maraka i osam milijuna dolara.

Sudsko je vijeće danas odlučilo da će postupak iz razloga efikasnosti i uz suglasnost obrane i tužiteljstva biti odvojen te će rasprave o dokazima protiv Subotića početi tek nakon što bude izručen Srbiji. Subotićevi odvjetnici beogradskom su Sudu ponudili

novčani iznos od dva milijuna eura kao jamstvo za ukidanje odluke o njegovom pritvaranju u Srbiji, a predsjednica Vijeća Milena Rašić rekla je kako će vijeće o toj ponudi naknadno odlučiti.

Stanko Subotić optužen je da je kao organizator kriminalne skupine zloupotrijebio službeni položaj te nelegalno uvozio cigarete koje su preprodavane na tržištu Srbije.

Osim njega za šverc se sumnjiči još 14 njegovih suradnika, uključujući bivšeg direktora Savezne uprave carina Srbije Mihalja Kertesa te sina Slobodana Miloševića, Marka Miloševića.

I.K.

Pročitajte više