Počeo povijesni summit Europske unije u Ateni

ČELNICI Europske unije su počeli dvodnevni summit o širenju Unije na istočnu Europu, iako će sastankom dominirati i pitanja poslijeratnoga Iraka i američki pritisak na Siriju.

Na potpisivanju povijesnoga sporazuma s čelnicima 15 zemalja EU-a bit će lideri deset istočnoeuropskih i mediteranskih zemalja koje u svibnju 2004. ulaze u Uniju.

Budući da su najavljeni antiglobalizacijski i antiamerički prosvjedi, a strahuje se i od terorističkih napada, sastanak se održava uz snažno osiguranje: u središtu grada raspoređeno je 11 tisuća policajaca.

Širenje Europske unije još moraju odobriti sve postojeće članice, a u zemljama kandidatima održavaju se referndumi o pridruživanju. Slovenija, Malta i Mađarska već su referendumom osigurale zeleno svjetlo za članstvo.

Atenski razgovori u srijedu počinju raspravom o nacrtu ustava kojim bi se nakon proširenje Unije pokušao spriječiti zastoj rada ionako glomaznih institucija EU-a.

Deset budućih članica EU-a koje će tijekom popodneva potpisati sporazum o pristupu su Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

¸1

Pročitajte više