Počeo raditi sud BiH na državnoj razini

DRŽAVNI sud Bosne i Hercegovine inauguriran j u Sarajevu otvaranjem službenih prostorija u nekadašnjoj vojarni u gradskom središtu.

Osam nedavno imenovanih sudaca i četiri tužitelja dali su svečanu prisegu pred predsjednikom Neovisnog sudskog povjerenstva Janom Erikom Ojom čime su i službeno preuzeli svoje dužnosti u sudu čiji je prvi predsjednik ugledni sarajevski pravni stručnjak Martin Raguz.

Osim Ustavnog suda, u BiH do sada nije postojala niti jednu sudbena instituciju na državnoj razini jer su sve ovlasti na tom planu od potpisivanja Daytonskog sporazuma imali isključivo entiteti.

Sud BiH uspostavljen je tek nakon silovitih pritisaka međunarodne zajednice usmjerenih prije svega na bosanske Srbe a prvenstvena će mu zadaća biti borba protiv najtežih oblika kriminala i korupcije.

Potkraj prošlog tjedna visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown proglasio je i paket zakona za borbu protiv teških kaznenih djela i organiziranog kriminala koji su bili nužan uvjet početka rada suda.

Tim zakonima predviđene su drastične kazne za terorizam, pranje novca, organizirane prijevare i sl.

Prema odredbama novog kaznenog zakona BiH, za umiješanost u korupciju sada je moguće dobiti i do deset godina zatvora a za pomaganje ratnim zločincima slijedi zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

Najkasnije početkom sljedeće godine pri Sudu BiH trebao bi biti uspostavljen posebni odjel koji će se baviti isključivo procesuiranjem ratnih zločina.

Dužnosnici iz reda bosanskih Srba ignorirali su svečano obilježavanje početka rada Suda BiH.

Ovaj put njihovo je obrazloženje bilo kako ne mogu prihvatiti da taj sud bude smješten u prostorima koji su tijekom rata služili kao ´logor za Srbe´.

Pročitajte više