POČEO SKUP O JAČANJU LOKALNE UPRAVE U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Učinkovita demokratska uprava na lokalnoj i regionalnoj razini bitan je čimbenik demokratskog razvoja društva i pokazuje senzibilitet vlasti prema građanima, rekla je u ponedjeljak u Zagrebu gradonačelnica glavnog grada Hrvatske Vlasta Pavić.

Zagrebačka gradonačelnica rekla je to u govoru na uvodnom zasjedanju koje prethodi dvodnevnoj Regionalnoj ministarskoj konferenciji zemalja jugoistočne Europe "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini" koja će početi poslijepodne.

Uvodno zasjedanje zamišljeno je kao prilika za ocjenu stanja lokalne uprave u regiji koje će poslužiti kao podloga za kasnija zasjedanja te za dijalog između nacionalnih udruga lokalnih vlasti i međunarodne zajednice.

Vlasta Pavić svoj je kratki govor iskoristila kako bi nazočne upoznala sa specifičnom ulogom grada Zagreba, koji jedini u Hrvatskoj ima status grada i županije, zbog čega ima "obvezu biti prethodnik u incijativama i davati primjer drugima".

Državni tajnik iz središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić ocijenio je kako je program lokalne uprave u Hrvatskoj uspio jer su "građani prihvatili pravo na upravljanje svojim zajednicama, što se očituje u želji za osnivanjem novih jedinica lokalne samouprave".

Nakon nekoliko radionica u sklopu uvodnog zasjedanja na kojima će sudionici razmijeniti mišljenja o projektima i incijativama za promicanje lokalne demokracije, poslijepodne će početi ministarska konferencija "Djelotvorno demokratsko upravljanje na lokalnoj i regionalnoj razini: Kakvu lokalnu upravu želimo do 2010?"

Prvog dana konferencije predviđena su tri radna zasjedanja. Prvo će biti posvećeno izgradnji institucionalnog i fiskalnog okvira potrebnog za dobro funkcioniranje lokalne uprave, drugo će nastojati utvrditi programe i strategiju jačanja sposobnosti institucija potrebnih za razvoj djelotvorne demokratske lokalne uprave, a treće će se baviti perspektivama nacionalnih udruga lokalnih vlasti, njihovim ciljevima i nacionalnim programima rada.

Drugi dan rada konferencije, u utorak, sudionicima će se uvodno obratiti potpredsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, a nakon nekoliko izlagača, među kojima i posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti Erharda Buseka, govor će držati i hrvatski premijer Ivo Sanader.

U preostala dva radna zasjedanja konferencije govorit će se o ulozi vlade i programima rada za bolju lokalnu upravu te mogućnostima doprinosa međunarodne zajednice u pružanju potpore djelotvornom demokratskom upravljanju na lokalnoj razini.

Dvodnevni skup trebao bi završiti usvajanjem zajedničke ministarske deklaracije i potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o preuzetim obvezama za stvaranje djelotvornog demokratskog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini i zaključnom konferencijom za novinare.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više