Početkom svibnja u Zadru sastanak Mješovitog odbora za manjine

Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova RH, predvođeno pomoćnikom ministra dr. Slavkom Lebanom, razgovaralo je danas u Zadru s čelnicima Zadarske županije o pripremi sastanka Mješovitog odbora za manjine Republike Mađarske i Republike Hrvatske koji će se održati početkom svibnja ove godine u Zadru.

Ove godine je deseta obljetnica suradnje između Hrvatske i Mađarske o pitanju zaštite nacionalnih manjina. Na poseban način obljetnica će biti obilježena otvaranjem kulturno-prosvjetnog centra u Vlašićima na otoku Pagu.

Projekt je, kako je rečeno na današnjem sastanku u Zadru, jedinstven primjer suradnje dviju država u zaštiti nacionalnih manjina, a nastao je kao plod zajedničke želje dviju država u očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Mađarskoj.

Projekt je počeo prije dvije godine kada je hrvatska Vlada darovala objekt u Vlašićima na Pagu Državnoj samoupravi Hrvata u Mađarskoj na korištenje.

Hrvatska i mađarska Vlada istodobno su se obvezale u jednakom omjeru financirati otvaranje ovog Centra. U njegovu obnovu i opremanje dosad je uloženo oko tri milijuna kuna zajedničkih sredstava, a ove je godine planirano uložiti još oko 1,5 milijuna kuna. Tako će Hrvati iz Mađarske, ali i Hrvati iz drugih zemalja, uz simboličnu naknadu moći ljetovati u Vlašićima i polaziti razne tečajeve, poput tečaja hrvatskog jezika, folklora, izrade paške čipke i drugo kako bi učili i očuvali hrvatske kulturne i tradicijske vrijednosti, rečeno je na današnjem sastanku u Zadru.

(Hina) ximar ydgk

Pročitajte više