Počinje online rat za Kosovo: Albanski hakeri napadaju internet stranice državnih službi u Srbiji

ALBANSKI hakeri posljednjih nekoliko dana učestalo napadaju službene internet stranice državnih institucija i organa u Srbiji, a napadi su intenzivirani nakon odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

Hakerske je napade Radiju Slobodna Europa (RSE) potvrdio šef Ureda za odnose s medijima srpske Vlade Milivoje Mihajlović, koji kaže da je među napadnutim stranicama bila i vladina. Internet stručnjaci tvrde, navodi Mihajlović, da su hakerski napadi u ovom trenutku relativno bezopasni i da ne nanose ozbiljniju štetu internet stranicama niti onemogućavaju normalan pristup siteovima, no upozoravaju da bi napadi mogli izazvati reakciju hakera u Srbiji i pokrenuti seriju napada s obje strane, što bi bio svojevrsni „online“ rat za Kosovo.

Jedan od posljednjih napada dogodio se na internet stranicama srpskog Ministarstva rada i socijalne skrbi, na kojem su hakeri srušili jedan podsajt. "Radi se o ustaljenom sistemu da se sa više različitih adresa iz cijelog svijeta pokušava upad na sajt Vlade i državne uprave“ objasnio je Mihajlović. "Prema dosadašnjim informacijama, u većini slučajeva te upade pokušavali su, kako pretpostavljamo, izvesti albanski hakeri, a povećanje broja upada poklapa se sa aktualizacijom kosovskog pitanja. Do sada ni jedan napad nije kompromitirao stranice državne uprave“ tvrdi Mihajlović.
 
Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta Srbije smatra da su napadi za sada doista relativno bezopasni i nisu izazvali negativne posljedice po napadnute stranice, te misli da je glavni cilj hakerskih napada privući pažnju javnosti.

Pročitajte više