Počinje razoružanje maoista u Nepalu

SLJEDEĆEG tjedna bi 19 UN-ovih nadglednika trebalo početi s radom u Nepalu, gdje će nadzirati proces razoružavanja maoista, koji su u studenom s vladom potpisali mirovni dogovor i time prekinuli 10-godišnji rat u kojem je poginulo oko 13 000 ljudi.

Po dogovoru, maoisti neće predati oružje, nego ga zaključati u za to već pripremljene prostorije. Ovaj potez povučen je zato da se maoistički borci ne bi osjećali kao da se predaju.

Očekuje se da će uskoro u Nepal doći oko 150 UN-ovih nadglednika koji će paziti na to da proces razoržavanja prođe mirno.

Vojska će također predati jednak broj oružja kao maoisti, a maoisti će se formalno registrirati kao građani.

Nakon predavanja oružja maoisti bi trebali prisupiti prijelaznoj vladi, a već je dogovoren novi prijelazni ustav koji će stupiti na snagu 15. siječnja. Ustav znatno smanjuje ovlasti kraljevske obitelji, a daje dosad nezapamćene ovlasti premijeru.

Nakon provedenih izbora sredinom ove godine, u Nepalu će se provesti referendum na kojemu će se odlučiti hoće li Nepal ostati monarhija ili će se transformirati u republiku. Ako monarhija i preživi, ovlasti kraljevske obitelji ostat će strogo formalne.

Nepal je, nakon što je kralj prije skoro dvije godine raspustio vladu, postao jedina apsolutistička monarhiaj na svijetu. Nakon toga su maoisti i raspuštena vlada proveli pobunu u kojoj su ponovno preuzeli vlast. Mirovni ugovor u studenom onda je potpuno prekinuo desetogodišnji rat.

Maoisti su trenutno stacionirani po kampovima, u kojima je, po riječima dopisnika stranih novina, situacija dosta teška, tako da mnogi traže utočište kod lokalnog stanovništva.

Dosta ljudi se brine da će biti velikih problema u stvaranju nove vlade, budući da je uvijek problematično kad se bivši pobunjenici integriraju u vlast, a zatezanja oko razoružavanja samo pojačavaju te brige.

Ali, iako proces ide polako, ipak je krenuo, tako da Nepal ima dobre šanse da se konačno sredi.

J.D.

Pročitajte više