Počinje suđenje bivšem argentinskom predsjedniku zbog prodaje oružja Hrvatskoj

BIVŠEM predsjedniku Argentine Carlosu Menemu 8. lipnja počet će suđenje zbog krijumčarenja oružja u Ekvador i Hrvatsku u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Tužiteljstvo traži dvanaest godina zatvora. Podsjetimo, Hrvatska je u vrijeme prodaje argentinskog oružja bila pod međunarodnim embargom, a oružje se nije smjelo prodavati niti Ekvadoru zbog pograničnog sukoba s Peruom.

Menem je trenutno senator provincije La Rioja i uživa imunitet prema kojemu ne može biti u pritvoru, međutim ne može izbjeći suđenje. Štoviše, ukoliko Menema proglase krivim, javljaju argentinski mediji, neće ići na izdržavanje kazne sve do 2014. godine, kada mu ističe senatorski mandat. Naravno, moguće je da Menem da ostavku ili ga se u proceduri "skine" s položaja.

Sporna tri ugovora

Prema optužnici Menem je osumnjičen da je u periodu od 1991. do 1995. godine prodao 6.500 tona oružja koje se u Ekvador i Hrvatsku prebacivalo preko Venecuele i Paname. Menem je potpisao tri ugovora prema kojima se dozvoljava isporuka pušaka, topova, raketa i municije.

Menemu su u ovom poslu pomagali dva ministra obrane u dva predsjednička mandata, bivši ministar vanjskih poslova, šef zračnih snaga te još desetak vladinih službenika.

Ovo nije prva optužba protiv Menema. On je i prije sedam godine, zbog vođenja "ilegalne organizacije" koja prodaje oružje, bio u kućnom pritvoru, međutim oslobođen je svih optužbi odlukom Vrhovnog suda.

Zanimljivo je kako su svi članovi tadašnjeg saziva Vrhovnog suda, a koji su glasali da se Menem pusti iz pritvora te odbacili sve optužbe, kasnije maknuti s položaja.
 
Mandati Carlosa Menema često se vezuju uz skandale vezane za korupciju, a nikada nije objasnio 650 tisuća dolara na svom švicarskom računu. Već u rujnu prošle godine savezni sudac Rafael Caputo zabranio mu je izlazak iz zemlje te naredio zamrzavanje njegove imovine.

I.Ć.
Foto:Clarin.com

Pročitajte više