Pod istragom španjolska klinika koja "liječi homoseksualnost"

VLADA španjolske pokrajina Katalonije pokrenula je istragu u klinici u Barceloni koja je navodno nudila tretmane za izlječenje od homoseksualnosti.

Poliklinika Tibidabo u katalonskom glavnom gradu nudi tablete i psihijatrijski tretman koji homoseksualce treba izvesti "na pravi put". Na te tretmane su uglavnom dolazili praktični vjernici koji vjeruju da je homoseksualnost nespojiva s njihovim uvjerenjima.

Homoseksualnost legalizirana 1979. godine

"U toj je klinici otvorena istraga", kazala je glasnogovornica ureda za zdravstvo regionalne vlade te dodala kako oni ne smatraju da je homoseksualnost bolest, piše AFP. Klinika bi mogla dobiti novčanu kaznu zbog pokretanja takvih tretmana.

Homoseksualnost je u Španjolskoj legalizirana nedugo nakon smrti diktatora Francisca Franca 1979. godine. Njegov režim je homoseksualce spremao u bolnice koje su neki aktivisti uspoređivali s konc logorima. Sadašnja vlada socijalista Jose Luisa Zapatera promovira prava homoseksualaca.

Od 2005. godine španjolski homoseksualci mogu u brak

Španjolska je 2005. godine ozakonila istospolne brakove te time postala treća članica Europske unije u kojoj su homoseksualci mogli završiti u braku. Prije njih su to učinile samo Belgija i Nizozemska.

Pročitajte više