Podgorica: Identificirano 40 poginulih u nesreći

Klinički centar Crne Gore identificirao je do sada tijela 40 od ukupno 44 poginula putnika željezničke nesreće u Bioču, izjavio je u utorak ministar zdravlja Miodrag Pavličić, dodajući da među njima nema stranih državljana.

Pavličić je rekao da je ukupno hospitalizirano više od 200 putnika, od kojih je 32-oje djece koja su smještena u Institutu za bolesti djece, te da je u utorak ujutro na kućnu njegu otpušteno 14 osoba, a tijekom noći 68.

U kritičnom stanju je 13 pacijenata, a tri su smještena u Institut za bolesti djece.

Ministar zdravlja Miodrag Pavličić izjavio je da će liječnici nakon detaljne analize odlučiti je li potrebno za nekoliko bolesnika tražiti stručnu pomoć u zemljama regije.

Spasilačke ekipe izvukle su u utorak ujutro još jedno tijelo ispod smrskanih vagona elektromotornog vlaka, a pretpostavlja se da se ispod vagona nalazi još jedno ili dva tijela osoba koje se vode kao "nestale".

Komemorativna sjednica svih državnih tijela Crne Gore povodom teške željezničke nesreće kod Bioča, nadomak Podgorici, održat će se srijedu u Podgorici.

Potpredsjednik vlade Miroslav Ivaničević je novinarima izjavio da će istražna tijela u najkraćem roku izaći sa službenim izvješćem o uzrocima nesreće, ali da se već sada može reći da "infrastruktura nije uzročnik".

Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović posjetio je danas nastradale i izjavio "da je teška željeznička nesreća u Bioču velika tragedija, rana i tuga Crne Gore".

On je također rekao da je tijekom noći razgovarao s predstavnicima mnogih susjednih država, predsjednicima vlada, predsjednicima republika koji su ponudili pomoć.

Predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću stižu mnogobrojni brzojavi sućuti mnogih državnika, među njima i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izaslanik Europske unije (EU), koji nadgleda pripreme za referendum o neovisnosti Crne Gore, Miroslav Lajček prenio je izjave sućuti Javiera Solane koji je ponudio i pomoć EU.

Srbijanski predsjednik i premijer, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, kako javljaju podgorički mediji, na putu su u Podgoricu gdje će posjetiti ozlijeđene u željezničkoj nesreći.

Savjet ministara Državne zajednice Srbije i Crne Gore (vlada) proglasili su trodnevnu žalost u zemlji, a Vlada Srbije obećala je svu pomoć Crnoj Gori nakon teške željezničke nesreće.

(Hina)xdram/ttag ybs

Pročitajte više