Podignuta optužnica protiv devet osoba zbog radne nesreće u Brodotrogiru

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je danas optužnicu protiv devet osoba smatrajući ih odgovornima za radnu nesreću koja se dogodila 9. studenoga prošle godine, a u kojoj su život izgubile četiri osobe.

Optuženi su predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana, pomoćnik voditelja sektora brodoremonta Ivica Radić te odgovorne osobe kooperantske tvrtke "In Mont" iz Korčule Stipan Radica i Franko Mirošević. Njih se tereti za kažnjiva djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, jer su kao odgovorne osobe postupali suprotno propisima i tehničkim pravilima.

Optužnica je, zbog izravne odgovornosti, podignuta protiv još četvorice djelatnika Brodotrogira - Silvija Marovića, Ante Tomaša, Petra Modrića i Mate Milišića te djelatnika In Monta Milana Kodžomana, koje se tereti da su, postupajući protivno propisima i mjerama zaštite na radu, doveli u životnu opasnost ljude te počinili teška kažnjiva djela protiv opće sigurnosti.

Protiv njih petorice policija je podigla kaznene prijave nekoliko dana nakon nesreće, kada su bili kraće vrijeme u pritvoru, a odgovornost prve četvorice utvrđena je tijekom istrage. Svi optuženi branit će se sa slobode.

Radna nesreća dogodila se tijekom remonta broda "Atlantic Frigo", Mediteranske plovidbe iz Koručule, a koji su, uz radnike Brodotrogira, obavljali i djelatnici korčulanske tvrtke In Mont.

Život su izgubili poslovođa u Brodotrogiru Ante Vržina (45) i njegov osamnaestogodišnji sin Josip iz Kaštel Štafilica, djelatnik kooperantske tvrtke Bubis-M iz Trogira, te dvojica njegovih vršnjaka, kolega iz iste tvrtke, Danijel Marjanović iz Okruga Gornjeg i Ante Šamija iz Kaštel Kambelovca. U nesreći je još pet osoba lakše ozlijeđeno.

Radnici su obavljali remontne poslove na brodu. Dok su oni čistili tank, s vanjske strane broda radnik In Monta Milan Kodžoman rezao je vanjsku oplatu na brodskom boku, premda je to trebao raditi s unutarnje strane nakon što čišćenje bude dovršeno. Došlo je do zagrijavanja i zapaljenja pur smjese od čega je nastao otrovan plin koji je ugušio radnike.

Pročitajte više