Podignuta tužba: Gotovina od nizozemske televizije traži 50 tisuća eura i ispriku

ODVJETNIK generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, podnio je tužbu amsterdamskom sudu protiv nizozemske televizije NCRV zbog priloga u kojemu se spominju navodni generalovi zločini protiv Srba u BiH.

"Tužena televizijska kuća dana 14. siječnja 2011. godine emitirala je prilog u kojemu je bivši nizozemski pripadnik UNPROFOR-a Stefan van Zanten lažno tvrdio kako je general Gotovina odgovoran za zločine koji su navodno tijekom 1992. godine počinjeni protiv Srba u BiH , a navodno je zbog tih ružnih događanja Van Zanten obolio od PTSP-a", piše u priopćenju koje je poslao Mišetić.

Traže 50 tisuća eura i ispriku

Dodaje se da je NCRV nije tražila očitovanje druge strane što mora po nizozemskom zakonu. Tvrdnje iz priloga Gotovinina obrana naziva nebuloznima i neistinitima. Žale se da je nizozemska televizija "da bi pojačala mučni dojam tijekom emisije prikazivala jezive kadrove izmučenih
Hrvata i Bošnjaka zatočenih  u zloglasnom srpskom koncentracionom logoru Trnopolje, sugerirajući da su to Srbi u logorima pod kontrolom generala Gotovine". 

Zbog svega toga Gotovinina obrana od nadležnoga suda u Amsterdamu traži provođenje odgovarajućeg postupka. Od suda traže da se nizozemska televizija zbog klevetanja javno ispriča Gotovini u sljedećoj emisiji te ispriku objavi i na internetskim stranicama i drže je najmanje dva tjedna. Uz to traži da televizija Gotovini isplati 50 tisuća eura te da kada objavljuje sljedeće priloge o generalu traži i objavi njegovo očitovanje ili njegovih zakonskih predstavnika. 

Pročitajte više